Legendarni Alan Mur dovodi stripove na tablet


Rasprava o budućnosti knjiga u vreme tableta i e-čitača, traje već neko vreme, i najčešće nije nimalo plodonosna. S jedne strane tu je uobičajena pobuna srednje generacije, jer su stvari u njihovo vrerme bile drugačije, a s druge gotovo paranoični strah da izdavačke kompanije , marketinške agencije pa i država sada znaju, kad šta i kojim tempom čitamo. Za ljude ispod trideset godina, rasprava je besmislena- vek baterije će se produživati, povezani nalozi će omogućiti sve lakše pozajmiljivanje i deljenje knjiga, a papirne knjige će izumreti kako i treba da bude.

Dobra vest za one koji dele ovaj stav, stiže iz sveta stripa i to očekivano od Alana Mura lično. Pre godinu dana Mur je započeo novi projekat- dovođenja stripa na tablet. Neki bi rekli da je strip već doveden na tablet i bili bi u pravu, isto koliko i oni koji kažu da je film snimljena predstava. U osnovi jeste , ali je mnogo više od toga.

Electrocomics aplikacija, se može besplato preuzeti sa Itunesa i sastoji se od četiri esperimentalana stripa, koja koriste mogućnosti tableta na inovativan način.

Murov strip Big Nemo, zasnovan na klasičnom stripu Vinsora MekKeja, koji je izlazio u dnevnim novinama, na primer ima pokretne likove, koji prelaze iz jednog panela u drugi, na pritisak ekrana. Sway, rad Murove ćerke (uz crtež Nicola Scota), bavi se putovanjem kroz vreme, tako što se tablet nagne u stranu i promeni se era u kojoj se radnja odvija. Second sight, Pitera Hogana i Paula Dejvisona koristi tehniku point and click igara, tako što na svakoj stranici postoji jedan predmet koji čitalac mora da dodirne da bi nastavio zaplet. I na kraju, Red Horse, Enisa i Viktorije igra se sa formom, tako što od stripa pravi svitak.

PROČITAJTE I OVO:  Zašto je Supermen garant privatne svojine

Projekat se za sada sastoji samo od ovog izdanja, ali očekuje se da Electrocomiks uskoro izbaci kreativni alat i omogući svakome da pokuša da stvara u ovoj novoj formi. Ono što je posebno impresivno kod ovog izdanja je što autori nisu ostali zadivljeni tehnologijom, kao što se sa novim medijima obično dešava, pa nijedan od stripova nije Ulazak voza u stanicu koji samo pokazuje šta može da se uradi, već nešto što može da se čita i u čemu može da se uživa.

Sam Mur, ipak kaže da iako je tehnologija koju su stvorili revolucionarna, on veruje da je papir superioran i da će ostati najbolji način da se čitaju stripovi, odnosno da nije siguran da se Electrocomiks uopšte može nazvati stripom.

Internetom kruži poznati meme, fotografija kasete i olovke uz natpis “današnja deca neće razumeti vezu između ova dva”. Autor ovih redova nedavno je imao susret sa sopstvenim godinama, kada ga je jedno od “današnje dece” pitalo u čemu je poenta sa tom slikom. Naime, jasno je da se olovka može staviti u otvor na kaseti, ali zašto, šta se time postiže?

Možda je u ovome odgovor na budućnost stripova, koju Electrocomiks otvara, tek kada se pojavi generacija koja je odrasla uz novi medij, ne sećajući se ograničenja starog, možemo videti kakav se potencijal krije iza interaktivnih stripova.

Potencijal , sigurno postoji.

Piše: Jan Kanja