Novi Spajdermen je lezbijka sa invaliditetom


Nova inkarnacija Spajdermena je za kratko vreme postala jedna od najvoljenijih stripskih junaka izdavačke kuće Marvel Comics.

Mnogo je različitih svetova u stripovima o Spajdermenu. U nekima od njih priče se bave različitim varijantama Pitera Parkera i, na mnoge načine, istražuju kako je to biti maskirani superheroj. Neki drugi stripovi u fokusu imaju druge junake koji pokušavaju da budu heroji ugledajući se na originalnog Spajdermena.

U jednoj od ovih potonjih priča glavna junakinja je Šarlota Čarli Veber (jasna aluzija na knjigu Šarlotina mreža/Charlotte’s Web američkog književnika E.B. Vajta). Čarli je Sun-Spider (Sunčev Pauk), gej superherojina sa invaliditetom koja pati od Ehlers-Danlosovog sindroma.

Sunčev Pauk potiče sa Zemlje-20023 i, kao i njen idejni tvorac, živi sa Ehlers-Danlosovim sindromom. Zbog ovoga mora da koristi kolica ili štake prilikom kretanja. Ali njene štake su opremljene izbacivačima paukove mreže, što Čarli koristi kada je u kostimu Sunčevog Pauka.

U ovim stripovima čitaoci se mogu upoznati sa problemima sa kojima se junakinja suočava u svakodnevnom životu. Iako je kao superheroja obožavaju i dive joj se, kada skine masku, ona postaje predmet sažaljenja i osoba koja se suočava sa brojnim društvenim i medicinskim problemima. Ovi stripovi nam pokazuju prepreke sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju i saopštavaju priče onih koji najčešće nemaju priliku da ih ispričaju.

Zanimljivo je i kako je nastala ideja o ovom junaku. Naime, posle velikog uspeha animiranog filma Spider-Man: Into the Spider-Verse internet je preplavila ideja da svako može da bude neka verzija Spajdermena. Ljubitelji ovog junaka su izmišljali nove varijante i delili ih po internetu uz hašteg #spidersona. Izdavačka kuća Marvel Comics je odlučila da organizuje takmičenje i da  neke od najzanimljivijih predloga usvoji i pruži im priliku da se pojave u njihovim stripovima. Jedna od njih bila je Dajna Broder i njen Sunčev Pauk.

Iako nije prvi i jedini stripski junak sa invaliditetom (setimo se samo Barbare Gordon, Daredevila ili profesora Ksavijera), čini se da je samo Čarli postala meta mržnje na internetu, verovatno što je prva osoba sa invaliditetom koja je dobila sopstveni strip serijal.  Srećom to je bila samo bučna manjina. Danas su oni koji su  prihvatili Sunčevog Pauka mnogo brojniji i bore se da se njihov omiljeni junak pojavi i na velikom platnu.

Iako bi mnogi pomislili da je ovaj strip namenjen samo određenoj ciljnoj grupi jer je glavna junakinja pripadnica LGBTQ+ manjine i osoba sa invaliditetom, pripadnici novih generacija su je odmah prihvatili bez obzira što i samo ne pripadaju ovim društvenim nišama.

Biti kvir i osoba sa invaliditetom nije često viđeno u stripovima glavnog toka, ali strip o Sunčevom Pauku predstavlja ogledalo stvarnosti. Danas je jedna od pet pripadnika Z generacije identifikuje kao LGBTQ+ što je predstavlja kao najbrojniju kvir generaciju u ljudskoj istoriji. Takođe su mnogi ljudi širom sveta tokom protekle dve godine morali da preispitaju svoj identitet osobe sa ili bez  invaliditeta u svetlu posledica nedavno protekle globalne pandemije. Više nego ikada ranije u istoriji izdavačke kuće Marvel Comics njihovu publiku sačinjavaju kvir osobe, osobe sa invaliditetom kao i svi oni između ove dve grupacije. Trebalo bi napomenuti da je Sunčev Pauk kreirala ljubiteljka ovih stripova, te da na taj način ovaj strip na specifičan način reprezentuje i samu publiku.

Sve ovo čini da je Šarlota Čarli Veber i njen Sunčev Pauk superheroj sa kojim je najviše ljubitelja stripova moglo da se poistoveti u minuloj godini.