„Valovi uzaludnosti“: Priče dušom napisane


Postoje one, a postoje i One misli. One misli o životu, prolaznosti, sveopštoj entropiji, (bes)mislu života, o ravnodušnosti, navikama koje umrtvljuju i okoštavaju život, čeličnom stisku inercije kojem ne možemo da se otrgnemo… Nekada nismo dovoljno vični rečima da sve te misli uobličimo u jasne i nedvosmislene rečenice. I upravo na tom mestu uskače Zoran Bar sa svojom zbirkom kratkih priča Valovi uzaludnosti koju je objavila Književna omladina Srbije.

Zoran Bar je master psiholog iz Vršca, pasionirani zaljubljenik u umetnost, pre svega u književnost, film i muziku jer ovi vidovi umetničkog izraza nameću iskrenost univerzalnog značenja.

Takve su i Barove priče. Iskrene, otvorene, direktne, jasno formulisanih rečenica i nedvosmislenih metafora o životu sa posebnim akcentom na pitanje umetnosti u pozicije samog umetnika koje, jasno je, autora najviše i zanimaju.

Valovi uzaludnosti su zbirka, stilski i žanrovski raznovrsnih, metaforičnih priča o životu, prolaznosti, o potrazi za smislom u besmislu, o pokušajima da se proživi sadašnji trenutak u svetu prolaznosti, priče o bliskosti u svetu koji slavi individualnost… Autor pokušava da ponudi odgovor (ili da formuliše pitanje) da li je u surovom i takmičarski nastrojenom svetu moguća istinska bliskost između dva bića.

Neke od priča se bave i umetnikom, umetničkim dušama koje su zarobljene između potrebe da nahrane i napoje telo i, sa druge strane, dožive samoostvarenje svih svojih iskonskih poriva za kreativnim izrazom.

Zbirka sadrži dvadeset izuzetno kvalitetnih i, u svakom pogledu, različitih priča koje povezuju sjajne jezičke i rečenične bravure kojima Bar vešto žonglira. Reči zaista jesu njegove igračke kojima pokazuje veliko leksičko bogatstvo i mnoštvo lepih rečenica. Iako je u pitanju njegova prva objavljena knjiga iz priča u ovoj zbirci progovara prilično zreo i doteran pripovedački glas.

Uprkos tome što je prilikom izbora pojedinih tema pokazao da je i dalje zarobljen u mladalačkom entuzijazmu i tinejdžerskom nihilizmu Zoran Bar je svojom prvom knjigom dokazao da je osoba na koju bi u budućnosti trebalo da obratimo pažnju jer zna kako nešto da nam saopšti.

PROČITAJTE I OVO:  "Istanbul noar": Mračne priče između Istoka i Zapada

Piše: Milan Aranđelović