Foto: Privatna arhiva

Uroš Timić: “Jedva čekam da publika vidi ludilo”


Uroš Timić je, ako se uzme u obzir šta je sve radio u životu, prava renesansna ličnost. Ovaj mladi čovek je do sada bio bibliotekar, pisac, urednik, izdavač, novinar i televizijski prezenter, jedan od osnivača manifestacije Bloger fest… Njegov rad se često nalazi u fokusu javnosti i privlači dosta pažnje. Sada se to dogodilo sa Timićevim prvim romanom “Osmi život”. Odgovor na pitanje o čemu se tu, zapravo, radi potražili smo direktno od Timića.

  • Roman Osmi život je nastao na neuobičajen način. Možete li da nam objasnite kako je došlo do toga?

Prvo poglavlje je napisano kada sam imao devetnaest godina i ostavljeno po strani. Dok sam studirao, otkrio sam fenomen “paralize sna“ koji sam i sam iskusio više puta i to me je navelo da roman, ipak, ode u smeru fikcije. Na drugoj godini studija sam saznao za konkurs Literarni Onlajn Inkubator. Da skratim priču, na konkursu sam pobedio, te godine sam i završio roman (2013.) a 2015. godine je roman ugledao svetlost dana u izdavačkoj kući Laguna, što je ujedno bila i glavna nagrada konkursa.

  • Posle ovog, objavili ste još nekoliko romana, a, opet, Osim život i dalje privlači pažnju. Kao što i sam naslov upućuje, ova knjiga ima nekoliko života. Najnoviji je u pozorištu. Možete li nam reći malo više o tome?

Kada mi se jedan dečak, a sada već momak od dvadeset godina javio u inboks i kada mi je rekao da je pročitao knjigu i da želi da je da svom prijatelju koji je reditelj u Teatru 5, mislio sam da me srednjoškolac zafrkava, međutim, nakon poziva Zorana Rakića, shvatio sam da je priča vrlo ozbiljna. Evo, pet godina kasnije, posle više odlaganja, predstava je gotova, a ja sam dobio inspiraciju da MOŽDA napišem nastavak romana.

  • Koliko ste Vi imali udela u nastanku ove predstave? Da li su tvorci predstave imali odrešene ruke ili ste ih uslovili nečim?
PROČITAJTE I OVO:  Počinje "Novi tvrđava teatar" u Čortanovcima

Nisam ih uslovio ni sam čim, ja sam rekao da sam ja svoj posao odradio time što sam knjigu napisao, a da je kompletan proces kada je predstava u pitanju, na Zoranu Rakiću i, naravno, ekipi divnih, mladih glumaca.

  • Da li, kao autor, imate tremu pred premijeru predstave?

Tremu nemam jer sam odgledao jednu probu, uskoro treba da odgledam generalnu probu i  imam samo veliko nestrpljenje i jedva čekam da publika vidi ludilo koje se sprema na sceni. Uzbuđen sam i srećan.

  • Kada i gde možemo pogledati predstavu Osmi život?

Dakle, premijera je 14. i 15. aprila u Akademiji 28, sa početkom od 20 časova. Nakon toga će predstava biti po gradovima u Srbiji, prvi posle Beograda je Senta. Očekujem vas sve na premijeri. Karte su već u prodaji na blagajni Akademije 28, a verujem da se mogu i ostaviti rezervacije jer je ineresovanje već ogromno.