Knjiga priča Ratka Dangubića Toliko toga je već tamo u izdanju Arhipelaga


Nova knjiga priča Ratka Dangubića Toliko toga je već tamo upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.

Nova knjiga priča pisca romana Moving Day i Ostrvo od pepela donosi majstorski napisane, uzbudljive i duhovite, raznovrsne i kritički intonirane priče o svakodnevici, krizi, aktuelnim izazovima, nedavnim iskustvima istorije, evropskim gradovima i srpskoj tranziciji.

Priče Ratka Dangubića u knjizi Toliko toga je već tamo predstavljaju neposredan susret sa činjenicama stvarnosti. Pripovedač prepoznaje i otkriva različite slojeve stvarnosti pokazujući i njenu punoću i njenu prazninu, časove pada i časove uzleta, trenutke u kojima junaci pronalaze svoj izbor i trenutke u kojima, pod pritiskom svakodnevice, odustaju od svega u čemu se uobličavali svoju sudbinu.

Polazeći od ravni svakodnevice, priče u knjizi Toliko toga je već tamo skidaju jedan po jedan njen sloj: od istorije do politike, od društvenih nužnosti do ideologije, od intime do javnosti, od centra do periferije, od glavnih događaja jednog vremena do marginalaca koji su svesno izabrali svoj položaj i otuda se javljaju kao povlašćeni posmatrači jednog uzavrelog i uskomešanog vremena.

U ovim jezgrovitim i sigurno vođenim pričama snažno pulsira savremeni život sa svim njegovim izrazima.

Pripovedač, romansijer i aforističar Ratko Dangubić, pored nekoliko knjiga aforizama i četiri romana, objavio je knjige priča: Ruska kola (1995), Večera u vrtu (1997), Secondhand Story (2002) i Pola ikone (2011).


PROČITAJTE I OVO:  O studijama Nevena Cvetićanina o veštini državništva na Festivalu "Pazi šta čitaš"