Otkriven spomenik „Beogradski čitač“


U Čuburskom parku u Beogradu juče je svečano otkriven spomenik “Beogradski čitač”. Spomenik je građanska inicijativa književnica Gordane Pešaković i Gordane Vlajić i novinarke RTS-a Tanje Šikić, a autor skulpture je Andrija Vasiljević.

3353d78626105af43b2ca7c28da03beb

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali otkrio je spomenik i istakao da je za nas u Beogradu ta statua simbol promena i povratka starim, ali pravim vrednostima.

Mali je podsetio da se statue čitača nalaze u velikom broju gradova u svetu, poput Vašingtona, Kanzas Sitija i Vankuvera. “Za nas u Beogradu ova statua je simbol promena i povratka starim, ali pravim vrednostima, koje smo s vremenom zaboravili ili izgubili. Simbolizuje mladu osobu koja čita i koja treba da ostane u Beogradu i Srbiji, da uči i završava školu, a kasnije i nalazi posao ovde”, rekao je Mali.

Kako je podsetio, nekada je knez Miloš dovodio u našu zemlju inženjere, lekare i učene ljude i podržao Vuka Stefanovića Karadžića u bavljenju srpskim jezikom, pravopisom i pismom, a spomenik u današnje vreme podseća na to.

spomenik_620x0

Mali je podsetio i na reči Cicerona da je svaka soba bez knjiga kao telo bez duše. “Zato neka ‘Beogradski čitač’ bude nova duša Beograda”, naveo je Mali, koji je izrazio zadovoljstvo šzato to je projekat za kratko vreme realizovan.

“Beogradski čitač” je, kako je saopštila Gradska uprava, građanska inicijativa književnica Gordane Pešaković i Gordane Vlajić i novinarke RTS-a Tanje Šikić.

citacspom

Autor skulpture je Andrija Vasiljević, uz podršku profesora vajarstva na FPU Dragoljuba Dimitrijevića. Projekat ima podršku gradonačelnika Beograda, a pokrovitelj je Udruženje književnika Srbije.

Realizuje se u tri faze, koje će trajati više godina. Posle postavljanja skulpture, planirana je akcija podsticanja školaraca na literarno stvaralaštvo, a nakon toga i postavljanje skulpture/instalacije “Beogradski čitač” na beogradskom aerodromu.

Izvor: B92

PROČITAJTE I OVO:  Teri Pračet - nesvakidašnji genije, svojim rečima