Evo koji književni žanr donosi najviše novca autorima


Onima koji žive i pišu u Srbiji možda deluje neverovatno, ali  i od pisanja može da se zarade pare. I to baš dosta. Međutim, nije sve tako jednostavno. Mnogo je faktora koji utiču na ovo. Čak i izbor žanra određuje visinu zarade. Nije isto objaviti zbirku poezije ili krimić. Zato je, pre nego što odlučite da prionete na zarađivanje novca od pisanja, bitno odrediti i žanr dela kojim ćete steći bogatstvo.

Ovo su žanrovi sa kojima možete zgrnuti bogatstvo i kupiti stan u Beogradu, a možda i na vodi.

  • Ljubavni i erotski romani – 1,44 milijarde dolara godišnje

Posle uspeha romana Pedeset nijansi sive ili onih koje piše Ljiljana Bačić-Alimpić nije ni čudo što su ljubavni i erotski romani na prvom mestu.

  • Krimići i misterije – 728,2 miliona dolara godišnje

Ne postoji ništa što nas više zaokupi nego kada čitamo krimiće. Nije ni čudo što je Agata Kristi zaradila tolike novce pišući priče o zločinima. A tu je i naš Vanja Bulić sa svojim krimićima.

  • Religiozne knjige i popularna psihologija – 720 miliona dolara godišnje

Svi smo se nekada našli na dnu i bilo nam je potrebno nešto da nas pogura napred. Bila je to prilika da pomognemo prodavcima magle i da kupovinom neke od njihovih knjiga pomognemo njihov kućni budžet.

  • Naučna fantastika i fantastika – 590,2 miliona dolara godišnje

Zmajevi, vilenjaci, veštice, roboti… mogućnosti su neograničene. Volimo da bežimo u izmišljene zemlje i da platimo ulaznicu njihovim tvorcima.

  • Horor – 79,6 miliona dolara godišnje

Pogledajte samo Stivena Kinga. Nemoguće je od horora ne može lepo da se živi.


PROČITAJTE I OVO:  Provedite noć u Dorotinoj kolibi