Foto: Frank Grace, izvor: fairhaventours.com

Mala biblioteka kao iz bajke koju su pohodili japanski carevi i Mark Tven


Ako se nađete u Ferhejvenu morate posetiti neobičnu malu biblioteku koja ima čudesnu i bogatu istoriju i koja je imala  ulogu i u otvaranju Japana prema svetu.

Izvor: clongworth.smugmug.com

Henri Rodžers je bio jedan od najbogatijih Amerikanaca u devetnaestom veku. Iako je preradom nafte zaradio milione nije zaboravio svoj zavičaj. U svom rodnom gradu Ferhejvenu u Masačusetsu izgradio je gradsku kuću, veliki kampus srednje škole i lokalnu javnu biblioteku.

Kada je njegova sedamnaestogodišnja ćerka Milisent preminula porodica je želela da sačuva uspomenu na nju. Kako je veoma volela da čita i crta, odlučeno je da u njenu čast bude podignuta biblioteka koja će nositi njeno ime.

Početak izgradnje biblioteke, izvor: clongworth.smugmug.com

Godinu dana nakon Milisentine smrti kamen temeljac za izgradnju biblioteke postavio je njen mlađi brat Hari. Dve godine nakon toga biblioteka je osveštana na privatnoj ceremoniji na kojoj je otkriven spomen-prozor na kome se nalazi muza poezije koja liči na Milisent, a nakon toga i na javnoj ceremoniji u obližnjoj crkvi.

Henri je zahtevao da na dan otvaranja biblioteka bude rezervisana samo za sugrađane starije od sedamdeset godina, a prvu knjigu je pozajmila njegova majka.

Milisent Rodžers kao muza poezije, izvor: clongworth.smugmug.com

Na ulazu u biblioteku postoji knjiga gostiju u kojoj možete pronaći mnoga poznata imena iz sveta književnosti.

Zanimljivo je da od druge polovine minulog veka u knjizi gostiju preovlađuju japanska imena. Ovo nije nimalo slučajno imajući u vidu da je Ferhejven imao ključnu ulogu u otvaranju Japana i povezivanja sa Amerikom.

U ovom gradu je živeo Nakahama Manjiro. On je bio prvi Japanac koji je živeo u Sjedinjenim državama. Nakon što se vrato u Japan sa vladom je započeo da radi na produbljivanju odnosa između dve države. Biblioteci u Ferhejvenu je poklonio u samurajski mač. Ovaj mač je tu bio izložen više od pola veka sve dok nije ukraden. Međutim, nekoliko japanskih kompanija  prikupilo je sredstva za kupovinu novog samurajskog mača koji se i dan danas nalazi izložen u ovoj biblioteci.

Bivši car i carica Japana prilikom posete biblioteci, izvor: clongworth.smugmug.com

U knjizi gostiju nalaze se upisani i bivši japanski car Akihito i carica Mičiko, ali i Mark Tven koji je bio lični prijatelj Henrija Rodžersa. Slavni američki pisac posetio je ovu biblioteka kuda je došao u grad kako bi održao svečani govor povodom otvaranja gradske kuće. I taj govor se nalazi izložen u biblioteci.

Originalni dokument na kome ja zapisan govor Marka Tvena, foto: IJVin, izvor: Atlas Obscura

Izvor: Atlas Obscura