Mandatory Credit: Photo by Bott/Headline/Dudman/Shutterstock (290762h) CHRIS BROWNE CARTOONIST CHRIS BROWNE WITH CREATION 'HAGAR THE HORRIBLE' AT HIS HOME IN SARASOTA, FLORIDA, AMERICA - 1998

Preminuo Kris Braun, sin tvorca Hogara Strašnog


U sedamdesetoj godini života preminuo je autor koji tri decenije crtao najsmešnijeg vikinga na svetu.

Kris Braun je najpoznatiji kao glavni crtač koji stoji iza stripa Hogar Strašni na kome je radio nakon što je preminuo njegov otac Dik Braun, tvorac stripa.

Vest o njegovoj smrti je u petak na Tviteru objavilo Nacionalno društvo karikaturista.

„Sa puno tuge, moram da saopštim da je moj brat Kristofer Braun, nakon duge bolesti, preminuo mirno u Sijuks Folsu“, rekla je i Braunova sestra.

Osim Hogara Strašnog Braun je radio i na knjigama za decu.

Hogar Strašni je satirični strip koji kroz priču o jednoj vikinškoj porodici prikazuje moderno američko društvo. Prvi strip objavljen je pre tačno pedeset godina i bio je odlično prihvaćen. Do sada je objavljivan u gotovo dve hiljade novina i časopisa u pedeset i šest zemalja.

Ljubitelji ovog stripa su primetili jednu uramljenu ilustraciju stripa u Ovalnoj sobi predsednika Džoa Bajdena.

Dik Braun je radio na stripu šesnaest godina sve do svoje smrti, kada ga nasleđuje njegov sin Kris koji je do tada samo pomagao svom ocu.

„Radio sam rame uz rame sa svojim ocem od samog početka Hogara“, rekao je Kris. „Neki od najranijih gegova su bili moji. Kada smo 1989. izgubili tatu, bio sam shrvan i jedina stvar koja me je izvukla bila je ljubav moje žene, Kerol, i ideja da mogu da ostanem u kontaktu sa tatinim duhom tako što ću svaki dan ustajati i nastaviti njegov rad na Hogaru.“