Izvore zla nije potrebno tražiti u onostranom i nadrealnom


Nedavno je u izdanju Otvorene knjige objavljen roman Praznik zveri: Žeteoci Zorana Petrovića

O svom romanu autor, između ostalog kaže: Prvi deo Praznika zveri, pod nazivom Žeteoci, započeo sam kao čist psihološki triler s obzirom da sam tokom studija i kasnije, pisao naučne radove o serijskim počinocima teških krivičnih dela. Ideja od koje je započela priča je ta, da izvore zla nije potrebno tražiti u onostranom i nadrealnom jer je za najveće užase već vekovima odgovoran sam čovek. Iako će ta premisa u nekom obliku, tokom sage više puta biti oživljena i prezentovana čitaocima, već tokom pisanja prvih glava knjige, shvatio sam koliko je snažna i preplavljujuća moja ljubav ka fantastici i njenim neiscrpnim motivima, pa se u tom duhu priča dalje i oblikovala. Drugi deo – Praznika zveri – ovih dana finalizujem pod radnim nazivom – Grehovi Alijanse – a uskoro počinjem treći sa podnaslovom – Bura Crvenog Mora -. Kao što sam pomenuo, za sada ne mogu pouzdano da tvrdim koliko delova će Praznik zveri imati pa zato preferiram da kažem saga a ne trilogija. Pored mnogobrojnih poznatih folklornih motiva, presvučenih u novo, originalno ruho koje je moja Mašta sašila samo za njih, u osnovi priče je vampirizam, predstavljen na poseban, moderniji način, a pre svega, oslikan živopisnim romantičarskim bojama. Takođe, napomenuo bih da u Prazniku zveri ne postoji samo jedan protagonista i jedan antagonista, već se radi o ansamblu pozitivaca i negativaca. Prvi deo se dotiče sredine 20. i početka 21. veka, drugi deo se odvija velikim delom u 14. veku i daje background priče, a u narednim delovima biće predstavljene različite epohe.

Zoran Petrović je rođen 1968. godine u Beogradu. U periodu od 1984. do 1986. aktivno se bavio muzikom kao vokalni solista Bukowski banda, a od 1987. do 1990. kao vokal projekta Psihokratija.

Tokom devedesetih završava Višu Politehničku Akademiju, bavi se advertajzingom, kompjuterskom animacijom, tada pionirskom internet komunikacijom i online gaming-om kojim se, kao hobijem, bavi i danas. Master diplomu iz psihologije, na temu Iskustvo u emotivnim vezama kao prediktor ljubavnih stilova, dobija 2012. godine.

PROČITAJTE I OVO:  Priča o neobičnom prijateljstvu čoveka i psa

Na književnoj sceni se pojavljuje 2009. sa svojom prvom zbirkom ljubavne poezije Ženi koju volim. Drugu zbirku, pod naslovom Hvala što postojiš, objavljuje 2010. godine. Njegov prvi roman, Bulevar greha, izašao je iz štampe 2016. godine. Praznik Zveri je njegov drugi roman.

Praznik zveri – Žeteoci, može se kupiti u Laguninim knjižarama u Beogradu i knjižari Dereta, a u toku naredne nedelje biće je i u Vulkanu. Takođe se može naručiti u online prodavnici preko Facebook stranice Otvorena knjiga, kao i na sajtu ovog izdavača.