Tomas Man i novo izdanje “Budenbrokovih”


Ljubitelji pisane reči uživaće u jednom od najpoznatijih i najznačajnijih dela nemačke književnosti XX veka, prvom romanu Tomasa Mana Budenbrokovi, koji je nedavno objavila beogradska izdavačka kuća Nova knjiga plus u saradnji sa Novom knjigom iz Podgorice.

Roman Tomas Mana govori o opadanju buržoazije koje je prikazano kroz propadanje jedne ugledne trgovačke porodice.

Radnja romana se dešava u Libeku, rodnom gradu Tomasa Mana, i kroz nekoliko generacija u XIX veku prati propadanje bogate i ugledne trgovačke porodice Budenbrok. U središtu dešavanja su otac koji je pored beskrajne ljubavi spreman da žrtvuje sreću svoje dece, poslovni neuspesi oca ali i njegovih sinova, sukobi između braće i nesrećni brakovi…

Autor na izvanredan način slika unutrašnja stanja likova i njihove unutrašnje sukobe. Svaki lik ima svoje karakteristike, ali isto tako u svakom od njih prepoznajemo njihove porodične sličnosti.

Tomas Man je za Budenbrokove 1929. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Ovo njegovo remek-delo, kao porteret društva, teško da ima premca u nemačkoj književnosti.

Među njegovim najznačajnijim delima, pored Budenbrokovih, su i Čarobnig breg i Smrt u Veneciji, koja se mogu naći u svim bolje snabdevenim knjižarama u Srbiji u izdanju Nove knjige Plus.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Dečji dani kulture i tokom vikenda