Marko Popović preporučuje kriminalističke serije koje morate pogledati


Marko Popović je završio dramaturgiju na FDU i školu filmske režije u Njujorku. Snimao je kratke filmove, radio kao scenarista na televizijama i kao kopirajter u marketinškim agencijama. Tekstove je objavljivao u časopisu Vreme i na sajtu b92.net.

Nedavno je iz štampe izašla njegova prva knjiga. U pitanju je krimić Jedan pogrešan korak. Zamolili smo ga da nam preporuči nekoliko novijih kriminalističkih serija. Ovo su njegove preporuke.

  1. BETTER CALL SAUL

better-call-saul-hero-coverNaravno da serija nije atraktivna kao Breaking Bad, čiji je spinof i prednastavak, i naravno da nikada neće biti toliko populrna, ali gledano dramaturški, Better Call Saul bi se mogla proučavati na FDU. Savršeno osmišljena i vođena priča, ubedljiva, na momente srceparajuća, napeta i nepredvidiva, pružiće vam mnogo uzbuđenja i zadovoljstva.  Glavni likovi, petparački advokat Sol Gudmen (tačnije Džimi Mekgil) i njegov „čovek za sve“ Majk Emerhart kupili su nas još u Breaking Bad-u, ali sada su značajno produbljeni, kopleksiniji i životniji. Dobrim delom to je zahvaljujući fantastočnoj glumi Boba Odenkirka i Džonatana Benksa, ali najviše zbog izuzetno dobrog napisanog scenarija. Bravo za Vinsa Gilingema i njegovu ekipu pisaca.

  1. LAGODAN ŽIVOT (ARANYELET)

8ktdxtqwvqb9gs5dks9wttesoqqLagodan život je primer kako treba da izgleda dobar triler u regionu. Pod patranonatom HBO-a  serija po scenariju, režiji i glumi ne zaostaje za anglosaksonskim i skandinavskim standardima, a  lokalni element je sveprisutan i boji svaku liniju radnje. Kroz priču o porodici sitnog kriminalca sa budimpeštanskog Dedinja, Lagodan život nas vozi kroz sva lica i naličija savreme Budimpešte i mađarskog društva . Zanimljivo je da se Srbija često pominju u seriji,  a ja svako pominjanje doživim kao prozivku- da li ćete ikad napraviti dobru triler-seriju? Nadam se da će je biti uskoro.  Raspisan je HBO konkurs i za naše govorno područje…

  1. THE FIVE
PROČITAJTE I OVO:  Ivana Prentović Krivokapić: U pisanju uvek krećem od kraja

tcs_0719702_s_03_xx_bigAko ste ljubitelj romana Harlana Kobena, onda ćete pronaći način da uživate i u prvoj TV seriji čiji je autor, uprkos svim manjkavostima koje ima. A ima ih. Pomalo je naivna, ponekad neuverljiva, kruta i nedovoljno životna.  Ipak ima i dosta toga što volimo kod Kobena.  Pre svega odlično osmišljen zaplet: DNK dečaka koji je nestao pre dvadeset godina, pojavljuje se na mestu zločina.  A tu su i neočekivani obrti, porodične tajne, akcija, uzbuđenje i Rade Šerbedžija kao serijski ubica i pedofil.  Sasvim dovoljno da sa užiavnjem odgledate svih deset epizoda. Međutim, ako niste čitali Kobena, onda preskočite The Five za sada i prionite prvo na njegove romane.