Hemingvej radio za KGB, FBI mu bio za petama?


Ernest Hemingvej je bio čovek mnogih talenata. Kada nije pisao priče, provodio je vreme boksujući, u lovu i… i u špijuniranju za SSSR. Barem ako je verovati engleskim medijima, Hemingvej je proveo nekoliko godina radeći za KGB, iako doduše nije bio mnogo dobar u tome.

U svojim poslednjim godinama života, Ernest Hemingvej je postao veoma paranoidan. Ovaj nobelovac često je znao da tvrdi kako mu je FBI za petama i kako agenti motre na svaki njegov korak. On se tokom 1960. godine poverio prijatelju kako su mu federalci ozvučili automobil, čitaju mu poštu i prisluškuju telefon. čak je bio uveren i da mu prebiraju po bankovnom računu.

Naravno, svi su opovrgavali njegove tvrdnje tvrdeći da je Hemingvej pomalo skrenuo. Sumnje su se potvrdile kada je Hemingvej završio u klinici Mejo gde je počeo da prima šok terapiju.

Ipak, istine radi, FBI jeste pratio Hemingveja. Još od četrdesetih godina prošlog veka direktor FBI Edgar Huver zadužio je nekoliko agenata da motre na slavnog pisca. Kada je izveštaj od 127 strana o Hemingveju izašao na svetlo dana 1983. godine, neki od Hemingvejevih prijatelja počeli su da preispituju da li su akcije FBI uticale na njegovo samoubistvo 1961. godine.

Ovaj izveštaj je pokrenuo samo jedno jedino pitanje – zbog čega bi se FBI bavio Ernestom Hemingvejem. Pa, kako stvari stoje, imali su legitiman razlog.

Univerzitet Jejl je 2010. Objavio knjigu “Špijuni: Uspon i pad KGB u Americi”. Napisana na osnovu istraživanja koje ide i do vremena vladavine Josifa Staljina, knjiga otkriva da je Ernest Hemingvej bio tajni agent. Ili se barem trudio da to bude.

PROČITAJTE I OVO:  Greška u novoj priči Dž. K. Rouling

Tokom 1941. godine pisac je bio regrutovan od strane KGB. Dobio je i tajno ime – Argo. Hemingvej se sastao sa agentima KGB još najmanje dva puta – jednom u Havani a jednom u Londonu.

Ipak, Rusi su brzo uvideli da Hemingvej i nije neki materijal za tajnog agenta. Na početku pedesetih godina Sovjeti su definitivno odustali od Hemingveja i prekinuli svaki kontakt sa njim.

Izvor: Kurir