Evo kako je Hogar Strašni inspirisao aktuelnog američkog predsednika


Iza uramljene table stripa „Hogar Strašni“ koja se nalazi na stolu u Ovalnoj sobi američkog predsednika krije se inspirativna priča o stradanju i prevazilaženju bola.

Ronald Regan je u Ovalnom kabinetu uvek imao teglu sa žele bombonama na stolu. Frenklin Delano Ruzvelt je u tajnosti sakupljao figurice svinja i držao ih, ne samo u Ovalnoj sobi, već i u radnoj i spavaćoj sobi. Barak Obama je u svojoj privatnoj trpezariji čuvao par bokserskih rukavica koje mu je poklonio Muhamed Ali.

Aktuelni američki predsednik Džo Bajden je ovoj kolekciji neobičnih predmeta u Ovalnoj sobi dodao i jednu tablu stripa.

U pitanju je uramljena tabla stripa Hogar Strašni. U stripu Hogar, kome je lađa upravo potonula, obraća se nebu sa pitanjem zašto baš on, a nebo mu odgovara sa pitanjem, a zašto da ne.

Ma koliko neobično delovalo, ovaj uramljen strip Bajden nosi sa sobom već decenijama. I duboko je povezana sa njegovom katoličkom verom.

Kada je pričao o tome Bajden je pomenuo pismo koje je Džo Kenedi dobio od jednog oca kome je sin poginuo u Drugom svetskom ratu. Tužni otac u pismu postavlja pitanja zašto se to dogodilo, zašto njemu i u čemu je onda svrha života koji je obeležen tako tužnim događajima. Kenedi mu je savetovao da se posveti razmišljanju šta bi njegov sin radio da je preživeo i da svoj život posveti toj svrsi.

Džo Bajden je u saobraćajnoj nesreći izgubio suprugu i jednogodišnju ćerku, a docnije mu sin umire od tumora na mozgu.

Nakon smrti supruge i ćerke, tada još mladi Bajden polako počinje da gubi veru. Međutim, njegov otac nije želeo da mu se to dogodi i, kako bi ga na neki način utešio, kupuje mu uramljenu tablu ovog stripa. Bajden je kasnije pričao da je ovo bio način da mu njegov otac poruči kako slučajni događaji u životu mogu da budu brutalno surovi.

„Kada god smo bili neraspoloženi zbog nečega moj tata je znao da nam govori ’A gde to piše da ti svet duguje život, druže? Hajde, ustaj!’“, rekao je Bajden. „Poklanjanjem ovog stripa otac je želeo da mi poruči da ne postoji način da racionalizujem ono što se dogodilo. To se može dogoditi svakome i svuda.“

Strip bi trebalo da ga podseti da mnogi ljudi prolaze kroz mnogo gore stvari i da je način da prevaziđu bol povezivanje sa drugim ljudima koji mogu da dopru do njih i da im pruže utehu.

Hogar Strašni je satirični strip koji kroz priču o jednoj vikinškoj porodici prikazuje moderno američko društvo. Prvi strip objavljen je pre tačno pedeset godina i bio je odlično prihvaćen. Do sada je objavljivan u gotovo dve hiljade novina i časopisa u pedeset i šest zemalja.

Dik Braun je radio na stripu šesnaest godina sve do svoje smrti, kada ga nasleđuje njegov sin Kris koji je do tada samo pomagao svom ocu.

„Radio sam rame uz rame sa svojim ocem od samog početka Hogara“, rekao je Kris. „Neki od najranijih gegova su bili moji. Kada smo 1989. izgubili tatu, bio sam shrvan i jedina stvar koja me je izvukla bila je ljubav moje žene, Kerol, i ideja da mogu da ostanem u kontaktu sa tatinim duhom tako što ću svaki dan ustajati i nastaviti njegov rad na Hogaru.“

I to je radio sve do svoje smrti.