DNK promovisao novi elektronski časopis – „Međutim, DNK“


U petak, 21. decembra u 12 časova u prostorijama IK Prometej, Društvo novosadskih književnika promovisalo je onlajn časopis „Međutim, DNK“. Na promociji su govorili prof. dr Sava Damjanov – predsednik DNK, Nenad Šaponja – predsednik Upravnog odbora DNK i Miloš Jocić – glavni urednik časopisa.

„Međutim, DNK“ je onlajn književni časopis osnovan od strane Društva novosadskih književnika, podržan od strane Pokrajine i Grada Novog Sada. U pitanju je drugi veb portal ovog književnog društva, uz njihovu već pokrenutu veb prezentaciju (www.dnk.org.rs) na kojoj se posetioci mogu obaveštavati o različitim događajima i akcijama koje DNK organizuje u Novom Sadu. Za razliku od većine najpoznatijih srpskih i novosadskih književnih publikacija, „Međutim, DNK“ će u trenutnom obliku biti isključivo internet magazin, a tekstovi će čitalačkoj publici biti dostupni već od 25. decembra na adresi www.medjutim.dnk.org.rs. Kao živa platforma prilagođena savremenom čitaocu, časopis će biti okrenut pre svega ažurnoj i informativnoj književnoj kritici, odnosno praćenju novih izdanja domaće i strane književne produkcije. Na taj način, ovaj e-časopis će kroz česte, obrazovne i za širu publiku prijemčive tekstove pružati informacije koje je čitalačka publika ranije mogla nalaziti u književnoj kritici objavljivanoj u dnevnim novinama.

– I pored takozvane „krize čitanja“, postoji ogroman broj ljudi koji čitaju, a nemaju odakle da se informišu o novim knjigama. „Međutim, DNK“ će pružiti priliku i prosečnom čitaocuda se kvalitetno informiše o najnovijim sadržajima kako visoke, tako i „žanrovske“ književnosti – rekao je Jocić, dodavši da će kratki informativni tekstovi davati osnovne, ali relevantne informacije o književnoj produkciji, kakve srećemo u New York Times Book Review ili Gardijanu.

– Dijalog o književnosti kroz jednu ovakvu platformu na pravi način predstavlja prelazak iz Gutembergove na Gejtsovu galaksiju – istakao je Jocić.

PROČITAJTE I OVO:  Hana Adrović potpisuje svoju knjigu u knjižari Delfi SKC

Uz književnu kritiku, „Međutim, DNK“ će objavljivati i autorske tekstove iz različitih oblasti književne kulture. Pisani u obliku kolumne, temata ili feljtonističkih serijala, takvi članci baviće se novim pogledima na srpsku, evropsku i svetsku književnu tradiciju, kao i praćenjem uzbudljivih fenomena u književnosti ranog 21. veka.

Kao i u slučaju kritike, autorske kolumne u „Međutim, DNK“ neće potpisivati isključivo članovi Društva novosadskih književnika, već i drugi relevantni novosadski, srpski, regionalni itd. književni stvaraoci i radnici. Kao i samo Društvo novosadskih književnika, časopis će se truditi da svojom uređivačkom filozofijom afirmiše najvrednije vrline same književnosti: otvorenost, maštovitost i različitost ukusa i mišljenja.