Nova edicija “Školice” dobila nagradu međunarodnog sajma u Podgorici


Završen je Dvanaesti međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja koji je bio održan u Centru Delta City od 2. do 9. maja 2017. godine.

Pored mnogobrojnih domaćih i stranih izlagača koji su predstavili svoju izdavačku produkciju i izdanja iz različitih oblasti, učestvovao je i Radius, zastupnik Kreativnog centra za Crnu Goru.

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja svake godine dodeljuje nagrade za kompletnu izdavačku produkciju (najbolji izdavač), izdavački poduhvat, najbolju ediciju, unapređenje dečjeg izdavaštva, najbolje opremljeno umetničko izdanje, najbolje opremljenu ediciju, najbolje opremljenu knjigu, najbolje opremljen štand, kao i priznanje za napredak u obrazovanju i unapređenju obrazovnog procesa.

O dobitnicima su odlučivali članovi žirija u sastavu:­ predsednik žirija prof. dr Siniša Jelušić i članovi žirija – prof. dr Slavica Perović i akademski slikar Marina Vešović.

Ove godine Nagradu za unapređenje dečjeg izdavaštva dobio je Kreativni centar za ediciju Školice Simeona Marinkovića i Slavice Marković.

Autori nagrađenih knjiga za predškolce u izdanju Kreativnog centra napravili su seriju radnih slikovnica koje započinju od najranijeg uzrasta, od prve godine, jer i u tom uzrastu, uz pomoć roditelja, deca i te kako mogu da razvijaju maštu, inteligenciju i kreativnost.

Nova edicija Školice sadrži šest knjiga koje u potpunosti odgovaraju uzrastu i potrebama dece od prve do šeste godine: Zekina školica (1. godina), Kucina školica (1–2. godine), Macina školica (2–3. godine), Ježićeva školica (3–4. godine), Medina školica (4–5. godine) i Sovina školica (5–6. godine).

Mnoštvo zanimljivih i raznovrsnih aktivnosti, nalepnice i kartonski dodaci probudiće u deci radoznalost i podstaći će ih na razmišljanje i zaključivanje.

Sadržaj ovih knjiga zasniva se na trenucima kroz koje dete prolazi u odrastanju (ustajanje, oblačenje, hrana, igračke, šetnja, kupanje, drugari i dr.). Knjige sadrže pitanja koje roditelji mogu postavljati deci dok zajedno čitaju. Ljupki likovi životinja bliski su deci ovog uzrasta, a privlačne ilustracije živih boja podržane su kratkim pričicama, jednostavnim stihovima i zadacima uz upotrebu reči koje prate detetov svakodnevni život. Na svakoj strani data su pitanja koja decu upućuju na posmatranje i zapažanje.

ČITAJTE  Dani evropske baštine 2015. u Narodnoj biblioteci Srbije

Autori su se trudili da sadržaj knjiga usklade sa odlikama razvoja deteta u uzrastu kom je knjiga namenjena. Na početku svake slikovnice nalazi se sažeti pregled nekih odlika razvoja deteta u određenoj godini, kao i predlog aktivnosti koje odrasla osoba može da praktikuje s detetom tog uzrasta.

Autori ovih knjiga su Simeon Marinković i Slavica Marković, autorski tandem koji je za radne listove za predškolce Veseli vrtić osvojio Nagradu za najbolji evropski udžbenik u 2014. godini.