Dejan Ognjanović nominovan za Rondo Haton nagradu


Nedavno su objavljene nominacije za 14. godišnju Rondo Haton nagradu, koja se dodeljuje za doprinos proučavanju i popularizaciji klasičnih dela horora. Ovo priznanje postoji od 2002. godine, a dodeljuje se nakon glasanja na kome učešće mogu uzeti svi ljubitelji horora. Svaki od predloženih kandidata, nominovan je zbog naročito značajnog rada ili dostignuća u 2015. godini.

Kuriozitet za srpsku scenu fantastike, predstavlja činjenica da se među nominovanima nalazi i Dejan Ognjanović, jedan od najvrsnijih domaćih poznavalaca horor žanra, pisac i urednik brojnih izdanja, nezaobilaznih kada je reč o horor filmu ili literaturi.

Ognjanović je zavredio nominaciju za Rondo Haton nagradu obimnim tematom o Hauardu Filipsu Lavkraftu, koji je objavljen u najpoznatijem svetskom horor magazinu Rue Morgue (br. 161), krajem 2015. godine.

Članak pod naslovom „The Greatest Old One“ napisan je povodom 125 godina od rođenja Lavkrafta, a pored Ognjanovićeve uvodne reči, čine ga osvrti na lik i delo velikog pisca, koje su dali njegove kolege a naši savremenici Tomas Ligoti, Čarls Stros, Brajan Hodž, Sajmon Strancas, kao i stručnjaci S.T. Džoši, Stiven Džons i Džefri Vajnstok. Svi oni odgovorili su na pitanja zašto je važan Lavkraft, kakva je suština njegovih priča, zašto je sada popularniji nego ikada pre, zašto mnogi fanovi žele proširenje njegove mitologije itd…

Glasanje za nagradu Rondo Haton otvoreno je do 10. aprila 2016. godine. Potencijalni glasači treba da svoj glas pošalju putem mejla na adresu: taraco@aol.com. Iako se nagrada dodeljuje u 27 kategorija, organizatori napominju da nije potrebno glasati u svakoj od njih.

Izvor: Art-Anima


PROČITAJTE I OVO:  Konkurs za originalni dramski tekst za lutkarsko pozorište