Foto: Freepik/Odiseja

Čuvena katalonska autorka prvi put na srpskom jeziku


Izdavačka kuća Odiseja nedavno je objavila knjigu Blistavi trag jednog puža Đeme Lijenas.

Ovo je prvi roman čuvene katalonske autorke na srpskom jeziku.

PROČITAJTE I OVO:  Duh ili iluzija? Upoznajte Fuija, četvrtog sestrića Paje Patka
PROČITAJTE I OVO:  Nikola Dragomirović: "Zavidim onima koji će tek čitati TOKIJSKOG GULA"

O knjizi: Semov dan se sastoji iz preciznog niza rutina čije narušavanje u njemu budi stres nezamislivih razmera. On se budi u tačno određeno vreme, ima sopstveni metod pranja zuba i uvek isti doručak. Prilično je vešt u informatici, ali mu socijalne veštine nisu jača strana. Uprkos visokoj inteligenciji i svakodnevnoj pomoći sestre Iris, Sem jednostavno ne ume da se snađe u „oflajn“ svetu. To je zbog toga što Sem ima Aspergerov sindrom, poznat i kao visokofunkcionalni autizam. A ako mu nedostatak omiljenih žitarica izaziva napad anksioznosti, jasno je koliko će mu život poremetiti nešto što ni njegovim vršnjacima „neurotipicima“ ne pada baš lako – kad se prvi put zaljubi.

Sem će morati da se svojski potrudi kako bi se svideo Martini koju jednog dana slučajno sreće u biblioteci, a otkriće i da je Martina upala u zamku opasnog predatora koji žrtve vreba na društvenim mrežama. Sreća, Sem je genije za kompjutere, ali ukoliko želi da zaista pomogne Martini i razotkrije zločinca, moraće da dâ sve od sebe kako bi prevazišao vlastita ograničenja.

Blistavi trag jednog puža je uzbudljivi triler koji čitaoce do poslednjih stranica drži u neizvesnosti, ali i važan sociološki roman koji uspeva da se pozabavi dvema važnim temama: opasnostima koje vrebaju na društvenim mrežama i prihvatanjem različitosti.

Đema Lijenas je katalonska književnica, feministička aktivistkinja i političarka. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu Nagrada „Ramon Ljulj“ za najbolji roman i medalja Francesc Macià al Trabajo za doprinos katalonskoj književnosti i feministički angažman. Njeni romani su nekoliko puta preporučeni u prestižnom časopisu White Raven. Rođena je u Barseloni, gde je studirala filozofiju i književnost. Pre nego što se posvetila pisanju, radila je kao nastavnica u školi za decu sa graničnim poremećajem ličnosti i urednica u izdavačkoj kući. Prvi roman Cul de sac objavila je 1986. i, već sledeće godine, dobila tri književne nagrade. Do danas je napisala više od pedeset knjiga za decu, tinejdžere i odrasle. Najpoznatija je po serijalu za mlade Karlotini dnevnici po kom je 2010. snimljen istoimeni film. Autorka u ovim knjigama, kombinujući fikciju i stvarne događaje, pokušava da poduči mlade o važnim temama: seksualno uznemiravanje, feminizam, seksualnost i različite emocije, zloupotreba droga, migracije, itd. Takve teme obeležavaju i ostatak njenog stvaralaštva.