“Mali vampir kreće na put”: Putešestvije jednog saosećajnog malog vampira


Najnoviji preveden roman iz serijala o malom vampiru u izdanju Propolis Booksa za svu decu koja vole tobož-horor priče, ali bez prave jeze i sa komičnim obrtima.

Malog vampira Rudigera poznajemo godinama. I znamo da nije imao gde da spava. Sada ćemo ga videti u novom okruženju: u vozu, spakovanom za put. Mali vampir Rudiger ima najmanje 150 godina, a ostao je tako mali jer je kao dete postao vampir. Njegova sestra Ana je do nedavno pila mleko, ali je prestala, jer joj se vampirski zubi spremaju za izbijanje. Još uvek je potajno zaljubljena u Antona. Jedne noći pozvaće ga na vampirsku proslavu, nešto kao rođendan, samo vampirdan.

Mali vampir je serijal knjiga koji je nastajao bezmalo 30 godina, preveden na više od 30 jezika i prodat u više od 12 miliona kopija širom sveta. Okosnica su priče o prijateljstvu pravog dečaka i pravog vampira, a osnovna ideja datira iz 1976. godine, kada je Angela pisala kratke priče o njihovim avanturama kao deo istraživanja o vrstama literature koje će zadržati interesovanje učenika. Radeći u jednoj osnovnoj školi u Hamburgu, pred sebe je postavila cilj da svim svojim đacima prenese radost čitanja. Od nekih okorelih nečitača saznala je kakvo bi trebalo da bude štivo koje bi držalo dečju pažnju: zabavno, napeto i pomalo jezivo. Tako je nastala ideja o malom vampiru Rudigeru. Napisala je prvo poglavlje i pročitala ga odeljenju ne otkrivši im autora. Deca su bila oduševljena i tražila su nastavak. Nastavka nije bilo, jer još nije bio napisan. To ju je ohrabrilo da se obrati izdavaču. Prvi izdavač ju je bez razmišljanja odbio, jer priče o vampirima nisu tema za decu, smatralo se! Srećom, našao se izdavač kome se rukopis dopao i koji je imao više hrabrosti, pa je prva knjiga o malom vampiru objavljena u maju 1979. godine. Uspeh serijala o malom vampiru Angela smatra blagoslovom u karijeri. One su u međuvremenu objavljene u vidu audio knjiga, radio-drama, stripova, filmova i mjuzikla. Najvažnije što svi eventualno zabrinuti roditelji treba da znaju jeste da Rudiger nije zastrašujuće krvožedno čudovište, već saosećajan mali vampir uz pomoć kojeg deca mogu da se oslobode svojih strahova. Verovatno je i njoj samoj, maloj, bio potreban prijatelj i tešitelj, neko ko je razume, u dugim časovima tokom kojih ju je majka po nekoj kazni zaključavala u mračnom kupatilu, gde je jedino mogla da se igra sa sopstvenim prstima. Majka nije volela njene spisateljske poduhvate, koji su nastajali vrlo rano, ali otac jeste i on se radovao njenim prvim uspesima i nagradama.

PROČITAJTE I OVO:  "Tajna Beogradske Madone": U potrazi za Da Vinčijevim likom

U najnovijoj knjizi, Mali vampir kreće na put, Anton je očajan. Mora da provede vikend na selu sa roditeljima, gde samo kokoške kokodaču i konji ržu, a on ne smatra zabavnim pomisao da jaše te rage. Ime sela je Novo Grobljansko selo, a okolnih: Veliko Šišmiševo, Vampirovo, Buđanovac, Malo Šišmiševo, Staro Grobljansko selo. Roditelji ga nisu pitali šta misli o čitavoj sedmici na monotonom seoskom imanju, a još očekuju da se tome raduje. A on voli bazene, restorane, bioskope, diskoteke. Rudiger smatra da to zvuči beskrajno zabavno i da je moguće u mestima sa takvim imenima sresti prave vampire. Tada Antonu sine sjajna zamisao: Rudiger će ići sa njim i praviće mu društvo na seoskom imanju. Samo mora da razreši dilemu: kako putuju vampiri? Problem je u tome što vampiri uvek moraju da spavaju u svom kovčegu. Ali, kovčeg ne staje u kofer, niti Anton može da leti sa njim, a ni da ga stavi u odeljak za prtljag. Ali, može da ga upakuje kao poklon!

Deca koja nemaju ličnu kartu ne mogu da putuju sama vozom. Kako će Anton rešiti ovaj problem?

Angela Zomer Bodenburg je nemačka autorka fantastičnih romana za decu, čiji je Mali vampir preveden na više od 30 svetskih jezika. Diplomirala je sociologiju i filozofiju na Univerzitetu u Hamburgu, a nakon profesorskog poziva posvetila se isključivo pisanju i slikanju. Serijal o malom vampiru adaptiran je za pozorište, film, radio i te-ve seriju. Sama za sebe kaže: ,,Smestili su me u grupu pisaca za decu, a onda u okviru nje klasifikovali kao autorku vampirskih knjiga.”  Iako je napisala preko četrdeset romana koji obrađuju različite teme i koji su namenjeni različitim starosnim dobima, iako pored romana piše poeziju, kratke priče, radio i pozorišne komade, Angelu Zomer Bodenburg doživljavamo kao dečjeg pisca i još preciznije, kao autorku dečjih romana o vampirima. Ta percepcija joj je promenila život, jer je 1991. godine pozvana u Holivud na snimanje filma o malom vampiru, da bi se neposredno potom, očarana Kalifornijom – lepotom predela, klimom i stanovnicima – nastanila u Americi.

PROČITAJTE I OVO:  Kruso: Kada perač sudova postane pisac