Četiri nagrade “Dositejevo pero” knjigama izdavačke kuće “Pčelica”


Svake godine u okviru Dečje nedelje dodeljuje se Nagrada Dositejevo pero. Žiri ove nagrade poznat je kao najzahtevniji i najiskreniji. Zapravo, žiri je sastavljen od učenika beogradskih škola koji imaju zadatak da pročitaju i ocene nominovane knjige objavljene u prethodnoj godini. Zbog nepodmitljivostivi i iskrene ocene ova nagrada ima poseban status, koji svedoči o realnoj slici produkcije i najboljih dela po mišljenju čitalaca kojima su knjige namenjene. U okviru dve kategorije, za mlađe i starije osnovce, dodeljuju se po tri nagrade.

Odlukom ovogodišnjeg dečjeg žirija za Nagradu Dositejevo pero, čak četiri priznanja su pripala Pčeličinim knjigama. Prva nagrada za mlađi uzrast pripala je knjizi Slobodana Stanišića „Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske”, prva nagrada u kategoriji starijeg uzrasra pripala je knjizi Silvije Otašević „Olimpijski san”, а drugu nagradu u kategoriji starijeg uzrasta dele knjige Vesne Aleksić „Ludvig van Mocart” i Raše Popova „Ovčarsko-kablarska bajka”. Za poslednju objavljenu knjigu Raši Popovu nagrada će biti uručena posthumno. Većinom glasova dece koja su učestvovala u žiriranju Pčeličini naslovi su se istakli kao najbolji u ukupnoj prošlogodišnjoj produkciji književnosti za decu na srpskom jeziku.

Nagrada Dositejevo pero, koja stiže u finišu priprema za predstojeći Sajam knjiga u Beogradu, dolazi kao lepa završnica uspešne izdavačke sezone za Pčelicu, koja je između dva Sajma knjiga dobila Nagradu Sveti Trifun na Salonu knjige i grafike u Pirotu, Nagradu Dušan Radović i Nagradu Zaharije Orfelin na Salonu knjige u Novom Sadu, zatim Srebrno Gašino pero, Nagradu Neven i za negovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti Nagradu Stuplje na Međunarodnom sajmu knjiga u Banjaluci.

Svečano uručenje nagrade Dositejevo pero obaviće se 7. oktobra u Biblioteci grada Beograda.


PROČITAJTE I OVO:  "Kroz tamne krošnje" - novi skandinavski triler na srpskom jeziku