Sutra “Elektra” premijerno u Narodnom pozorištu


Predstava “Elektra” Danila Kiša u režiji Ive Milošević biće premijerno izvedena sutra na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Milošević je na nedavnoj konferenciji za novinare podsetila da je Danilo Kiš krajem šezdesetih godina dobio od Ateljea 212 zadatak da uradi adaptaciju hermetičkog prevoda Euripidove “Elektre”, a onda je napisao svoju verziju.

“Ono što je mene zaintrigiralo jeste premoć mračne strane ljudske prirode, gnev kao izuzetno moćna sila u čoveku koja može da dovede i do velikih dela i do užasa, kao i razmatranje emocionalne situacije u kojoj čovek može da se nađe, koja možda onemogućava izbavljenje od tako jakih, mračnih strasti kao što je opčinjenost mržnjom i osvetom”, objasnila je rediteljka.

Milošević je kazala da su i Euripid i Kiš bili zaintrigirani iracionalnim nagonskim silama u čoveku, koje ponekad mogu da dovedu do sumanutog osećanja da, uzvraćanjem užasa kao odgovora na traumu koja nam se dogodila, možemo se izbaviti od osećanja bola koje je ta trauma u nama izazvala.

“Ovaj komad pokazuje da na kraju tog puta stoji ništavilo”, dodala je ona.

U podeli su Nada Šargin (Elektra), Marko Janketić (Orest), Pavle Jerinić (Pilad), Aleksandar Đurica (Zidar), Branko Jerinić (Strofije), Darko Tomović (Egist), Dušanka Stojanović Glid (Klitemnestra) i studenti Fakulteta dramskih umetnosti i Akademije umetnosti Mina Nikolić, Bojana Đurašković, Joakim Tasić, Stefan Radonjić (Hor) i Vladimir Pejković (Muzičar).

Scenograf je Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan, kompozitor Vladimir Pejković, dok će o scenskom govoru brinuti Ljiljana Mrkić Popović.

Izvor: B92/Tanjug


PROČITAJTE I OVO:  Predstava JuliJA – premijerno izvođenje u Bitefu