Sabirni centar u banjalučkom miljeu


Sabirni centar po tekstu Dušana Kovačevića u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, predstava igrana večeras, treće festivalske večeri 26. “Dana Zorana Radmilovića”, vraća nas u ne tako davnu prošlost, u Banjaluku i Krajinu 1990. godine, uoči rata u Hrvatskoj i BiH, u doba početka privatizacije i pljački velikih firmi pod maskom „stimulisanja privatnog biznisa“. Kako to objašnjava Marko Misirača, reditelj ove predstave, koji je zajedno sa Ivanom Velisavljevićem adaptirao Kovačevićev tekst, oni su kroz ideju profesora istorije o stvaranju Gradskog muzeja narodne revolucije u želji da očuva tekovine NOB-a, hteli da lociraju kada je i kako ponovo počelo i kako se razvijalo ludilo na ovim prostorima.

– Da se zapitamo da li je sve bio privid i koliko je taj privid trajao? Posebno mi se učinilo zanimljivim vratiti se u to vrijeme i u te okolnosti danas kada je na snazi opšti revizionizam i kada političari masovno koriste i zloupotrebljavaju ideološku dezorijentisanost naroda na ovim prostorima. Ova predstava bi tako mogla da funkcioniše na više nivoa: i kao društveno-politička groteska i kao intimna porodična drama – pojašnjava Misirača.

Sjajni glumački ansambl Sabirnog centra, predstava je inače prva koprodukcija Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor iz Prijedora, uspeo je na krajnje jasan i široj publici prihvatljiv način da iznese komad koji graniči sa realnošću Banjaluke iz 1990. godine i metafizike koja se, po Kovačeviću, događa sa one strane, odnosno u zagrobnom životu. Živi i mrtvi likovi smenjivali su se na sceni, kovačevićevski ogolivši mentalitet naroda s ovih prostora, ne samo u istorijskom trenutku u kojem je predstava smeštena, nego uopšte. Sjajnom igrom i glumačkom bravurom, po mišljenju stručnog žirija, izdvojio se Aleksandar Stojković kome je pripao “Zoranov brk” za ulogu Janka Horvata. Stojkoviću ovo nije prvi “Zoranov brk”. I prošle godine se na zaječarskom festival “okitio” ovom nagradom, tada za ulogu Mićuna u predstavi Sinovi umiru prvi.

PROČITAJTE I OVO:  Premijera predstave "Kad je Niče plakao"

– Treba videti kako kako publika prima ovu predstavu u Banjaluci. Dolazak u Zaječar bio nam je izazov, kako će ovde publika reagovati. Čini mi se da smo prešli rampu i da je publika dobro primila predstavu. “Zoranov brk”je potvrda glumcu da dobro radi, ali to ne sme da vas uljuljka. Mislim da ne bi bilo nepravedno da je svaki glumac u ansamblu dobio nagradu i da su nijanse odlučile – rekao je posle predstave laureate Aleksandar Stojković.

U glavnom programu festivala sutra veče nastupa Teatar Moruzgva iz Zagreba, igrajući komad Gola u kavezu po tekstu Olje Runjić i režiji Ivan Lea Lema. Prethodiće mu promocija prvog romana o Zoranu Radmiloviću i premijera filma “Život iza zavese” Dušana Stojanovića koji donose novo čitanje života velikog umetnika i neke do sada neobjavljene istine o velikom Zaječarcu u čiju se čast duže od četvrt veka organizuje pozorišni festival u njegovom rodnom gradu.

Izvor: Danas