Dosetljivi bibliotekari lažirali pozajmice kako bi povećali budžet za nove knjige


Dvojica bibliotekara iz jedne biblioteke na Floridi smisli su zanimljiv način da povećaju čitanost među svojim članovima kao i da povećaju zalihu knjiga.

Oni su suspendovani jer su, navodno, kreirali lažne članove kako bi prevarili kompjuterski program koji je smišljen da bi redukovao one književne naslove koje se ne pozajmljuju. Sumnja se da je ovo česta praksa među bibliotekarima koji za njom posežu kako bi sačuvali budžet od nepotrebnih troškova.

Istraga je pokrenuta prošlog novembra kada je osoblje biblioteke primetilo određen broj lažnih identiteta sa lažnim adresama i vozačkim dozvolama koje su kreirali dosetljivi bibliotekari. Ova dvojica bibliotekara su uhvaćeni kada se ispostavilo da je jedan penzionisani košarkaš pod imenom Čak Finli samo u toku jedne godine pročitao rekordnih 2361 knjiga. Neke je pozajmio i vratio u roku od svega jednog sata. Osoblje biblioteke tvrdi da je cilj ovoga verovatno bio da sačuva budžet od nepotrebnih troškova jer se knjige koje niko ne pozajmljuje automatski brišu iz kompjuterskog registra, a onda se dešava da budu ponovo kupljene.

Broj pozajmljenih knjiga takođe utiče na godišnji budžet za otkup novih knjiga. Tako je ova biblioteka na Floridi, delimično zahvaljujući penzionisanom košarkašu, ali i drugim lažnim ljubiteljima knjiga dobila povećanje budžeta od četiri procenata.

Izvor: The Guardian


PROČITAJTE I OVO:  Kako je Andrić odbio Holivud