Izvor: pexels.com

Izdavač koji štampa knjige samo tokom punog meseca


A neprodati ostatak tiraža spaljuje!

Tunglið na islandskom jeziku znači pun mesec, ali je i naziv izdavačke kuće koja knjige štampa samo tokom punog meseca i to uvek šezdeset i devet primeraka. Iako knjige nisu skupe nikome nije dozvoljeno da ih naruči ili kupi pre nego što se na nebu pojavi pun mesec. U trenutku kada pun mesec počinje da nestaje neprodati primerci se spaljuju.

Pun mesec je stadijum u lunarnoj fazi koji se javlja jednom mesečno. Što znači da se ova neobična izdavačka kuća jednom mesečno štampa i prodaje svoja izdanja.

Ovaj čudnovati poslovni model pokrenuli su pisac Dagur Hjartarson i umetnik Ragnar Helgi Olafsson. Oni ovaj način poslovanja ne vide kao nešto što bi trebalo ojačati lokalnu izdavačku delatnost već sprečavanje da knjige ostanu u izdavačkoj sferi duže nego što je to neophodno.

Ako ljudi ne kupe knjige odmah nakon što stignu u knjižare one će biti spaljene.

Jedina stvar koju njih dvojica uzimaju za ozbiljno jeste umetnički karakter njihovog čina. Kada su tokom boravka u Bazelu u Švajcarskoj izveli ovaj svoj performans imali su grdne muke da ubede lokalne meštane da je u pitanju „poetski, a ne politički čin“ iza kojeg ne stoje paganski rituali.