Izvor: Freepik

Pisac koji je predvideo otkriće atomske bombe


Za lošu priču pisca početnika zainteresovalo se  samo američko Ministarstvo odbrane.

Nakon što je promenio nekoliko poslova Kliv Kartmil je poželeo da se okušao i kao pisac. Bila je to 1943. godina i Drugi svetski rat je bio u punom jeku. Tridesetšestogodišnji Kartmil je bio pošteđen obaveze da doprinese ratnim naporima svoje otadžbine jer je dečja paraliza ostavila trajne posledice na njegovo zdravlje i telo.

Kartmil je mislio da ima sjajnu ideju. Želeo je da napiše priču o super-bombi koja je toliko moćna da može da uništi na hiljade i hiljade života.

Kada je o svojoj ideji pismom obavestio Džona Kambla, urednika magazina Astounding Science Fiction, ovaj mu je otkrio kako njegova ideja nije baš tako nova i originalna. Kada nije čitao naučno fantastične priče Kambl je čitao časopise iz oblasti nauke tako da je znao da su naučnici došli do velikih pomaka kada je u pitanju cepanje atoma. Verovao je da će naučnici uskoro napraviti bombu dovoljno moćnu da raznese ostrvo ili deo kontinenta.

U svakom slučaju, Kambl je posavetovao Kartmila da bi priča možda bila zanimljivija kada bi njenu radnju smestio na neku drugu planetu. Kartmil je poslušao urednika i napisao kratku priču Deadline koja se dešava na vanzemaljskoj planeti kojoj preti opasnost od moćne bombe. Tokom pisanja Kartmil je bio u neprekidnom kontaktu sa Kemblom tražeći mu savete o tome kako bi bomba mogla da funkcioniše i kakve bi posledice mogla da ostavi.

Priča je objavljena u martu 1944. godine. Između šest priča objavljenih tog meseca čitaoci su ovu proglasili najgorom. Međutim i tako loše napisana bila je dovoljno zanimljiva za američko Ministarstvo odbrane. Službenici ovog Ministarstva bili su naročito zainteresovani za one delove priče objavljene u časopisu Astounding Science Fiction koji su sadržali tačne i detaljne opise kako njihova upravo napravljena i super-tajna atomska bomba zaista funkcioniše.

Zabrinuti da neko odaje tajne informacije agenti su ispitali Kartmila i Kambla. Bili su skeptični kada im je urednik časopisa rekao da je sam smislio kako bi bomba mogla da funkcioniše. Obojicu su stavili pod nadzor, a ispitivali su i Kamblove prijatelje (među kojima je bio i čuveni Isak Asimov). Išli su toliko daleko da su Kartmilovog poštara angažovali da špijunira ovog nesrećnog pisca.

U ministarstvu su na kraju doneli zaključak kako je Deadline velika slučajnost, ali su Kamblu savetovali da ne više objavljuje priče o atomskom naoružanju.

Piše: Milan Aranđelović