Foto: Sanja Savić Milosavljević

Mladen Milosavljević: “Svaka knjiga nas pomalo menja”


Međunarodni beogradski sajam knjiga počeo je u subotu, 21. oktobra i trajaće do 29. oktobra. Ova manifestacija je poznata po tome što nas domaće izdavačke kuće tradicionalno obraduju novim i, specijalno za tu priliku, odabranim naslovima. U okviru sajamskih dešavanja iskoristili smo priliku da malo porazgovaramo sa Mladenom Milosavljevićem iz izdavačke kuće Bedem.

 • Šta je to što posetioci sajma mogu naći na Vašem štandu, a neće pronaći na štandovima drugih izdavača?

Ove ćemo godine, baš kao i prethodne, deliti štand sa prijateljima iz ŽIR i Ključ izdavaštva. Na ovom sajamskom izdanju nas možete pronaći u parteru Hale 1, štand 1424, između izdavača Propolis Books i Dosije studio. Što se ponude tiče i ako u obzir uzmemo sva tri izdavača, kod nas možete pronaći zanimljive novitete iz sveta fantastike, savremene domaće i književnosti za decu. Kolege iz ŽIR-a će, na primer, obradovati ljubitelje književne fantastike novim izdanjem Lavkraftovog klasika „Boja izvan svemira“, kao i delima „Ljudi kopljanici“ Brajana Maklelana i „Elantris“ Brendona Sandersona. Ključ izdavaštvo donosi novo delo Ljubice Kubure, roman „Epitaf za glumca“, interesantan prozni prvenac Srdjana Roksandića „Kapetan“, zbirku priča sjajnog pripovedača iz Smedereva Ivice Stevanovića „Laku noć, Dzoni“, kao i još pregršt zanimljivih naslova. Na delu štanda posvećenom izdanjima Bedem knjige čitaoci će moći da pronađu ilustrovanu knjigu za decu „Priča o Miki mravu“, koja je pisana nenametljivim i šarmantnim jezikom, uz obilje arhetipskih motiva, likova i situacija. Na osnovu ove priče 2019. godine snimljen je srednjemetražni animirani film, koji je svojevremeno prikazivan i nagrađivan na velikom broju festivala širom sveta. Pored „Mike“ tu je i moja poema za najmlađe „Abrakadabra, a brak za dabra“, te  prva pesnička zbirka „Unutrašnji reljefi“ Sanje Savić Milosavljević. Naravno, pored nabrojanih naslova, posetioci će moći da kupe i naša ranija izdanja.

 • A šta sigurno neće pronaći na Vašem štandu?

Iako sam početkom godine bio siguran da stižem, ispostavilo se da nisam bio u pravu. Elem, ove godine, tačnije, ovog oktobra, navršilo se deset godina od kako sam ušao u svet fantastike kao reditelj, niskobudžetnim dugometražnim filmom Naprata. Bilo je planirano da na sajmu predstavimo novelizaciju ovog dela ali će, kako stvari stoje, Naprata morati da sačeka još neko vreme.

 • Šta Vašu izdavačku kuću izdvaja od ostalih?

Mi smo, verovatno, jedina izdavačka kuća koju vodi bračni par pisaca, a u okviru koje se izdaju samo naše tj. Sanjine i moje knjige.

 •  Kada bi Vaša izdavačka kuća bila knjiga kako bi izgledale korice i kako bi glasio tizer?

Naslovnica bi mogla da izgleda kao štih iz špila karata, recimo dama, gornnja polovina bi bila iscrtana nekim vedrim bojama i neobičnim ali skladnim motivima, dok bi donja, kontra strana, sadržala neke hororične motive karakteristične za književni fantastiku. Najava bi mogla da glasi, otprilike ovako: Dve poetike, dve duše, jedna izdavačka kuća – Bedem knjige.

 • Da li pripremate neke nove naslove koji će svoju premijeru imati upravo na sajmu?

Pomenuta „Priča o Miki mravu“ biće predstavljena po prvi put u ovoj formi, upravo na sajmu knjiga.

 •  Da li nudite neke specijalne popuste ili akcije tokom sajamskih dana?

Naravno, na sajmu su cene knjiga tradicionalno snižene za oko 30 posto, plus za one koji kupe tri ili više naslova poklanjamo cegere sa motivima naših knjiga.

 • Zašto bi ljubitelji književnosti trebalo da dođu na sajam kako bi kupili neku knjigu koju ste izdali, kada tu istu knjigu mogu da naruče i preko interneta ili kupe u knjižari? Šta razlikuje sajamsku kupovinu od obične?

Sajamska atmosfera je nešto što postoji samo tamo i tada, tokom tih nedelju dana. Nije toliko stvar u jeftinijim knjigama i popustima, toga ima i tokom godine, već u jedinstvenoj atmosferi ambijentu koji su osećali i delili toliki velikani pisane reči za poslednjih sedamdesetak godina. Razlog za posetu je tim veći što će, kako nam je najavljeno, ovo možda biti i poslednje sajamsko izdanje na ovoj lokaciji. Pre nego što sve ode u istoriju, posetite onaj prvi, pravi sajam kjiga u Beogradu, pošto će uskoro živeti još samo u pričama onih koji su imali prilike da ga posete.

 • Da li postoji knjiga koju ste objavili, a koju biste posebno preporučili čitaocima?

Romani iz prošlogodišnje produkcije „Teferič na Slaviji“ i „Večna kuća“ su proteklih godinu dana naišli na dobar prijem kod čitalaca a na primeru Sanjinog „Teferiča“ čitalački i ukusi publike su se poklopili, obzirom da se „Teferič na Slaviji“ našao u najužim izborima za nagrade „Beogradski pobednik“, „Meša Selimović“ i „Grozdana Olujić“, štampan u tri izdanja a na ovogodišnjem državnom otkupu imao status dela koje je obavezno za sve biblioteke u Srbiji.

 • Koji konkurentski štand biste preporučili posetiocima sajma?

Pored kolega sa kojima delimo štand, tu su i naši prijatelji iz Strahora, izdavačke kuće koja godinama unazad nudi sjajne naslove iz pera Aleksandra Tešića, tu je i izdavačka kuća koja debituje na ovom sajmu, u pitanju je Milkić izdavaštvo, nova zvezda na domaćem izdavačkom nebu koja mnogo obećava, i u okviru koje će biti objavljivana dela autora Nenada Milkića. Zanimljivu izdavačku koncepciju imaju i kolege iz Sumatre, Presinga, Izdavačke kuće Stalker itd.

 • Ako biste mogli da unajmite izmišljenog junaka iz neke knjige da vodi Vaš štand na sajmu, ko bi to bio i zašto?

Uveren sam da bi Petar sa Pala, jedan od protagonista Sanjinog „Teferiča“ bio idealan prodavac knjiga, budući da je pričljiv, zanimljiv i neposredan.

 • Ako biste mogli da uposlite nekog superheroja da privuče posetioce na Vaš štand, koji junak bi to bio?

Sin preferira Spajdermena, ja Betmena. Verovatno bi obadvojica bili dobro rešenje.

 • Da li postoji neka knjiga koju biste voleli da objavite, a koja ne postoji u stvarnom svetu?

Teško. Sve je već rečeno. Mi se samo trudimo da onome što postoji damo primesu nečeg ličnog.

 • Kada biste mogli da putujete unazad kroz vreme i izdajete knjige u bilo kom istorijskom periodu, gde biste voleli da idete i zašto?

Da budem iskren, mislim da živimo u najboljem mogućem izdavačkom dobu. Sve je tu i na dohvat ruke. Konkurencija je naizgled velika dok, zapravo, ima mesta za sve.

 • Da li postoji neka knjiga koju ste objavili, a koja vam je promenila neke svetonazore ili pogled na svet?

Svaka knjiga nas pomalo menja. Nadamo se na bolje.

Razgovarao: Milan Aranđelović