Foto: YouTube Printscreen/LiteraryArts

Dom Ursule K. Le Gvin postaje rezidencija za pisce


Teo Dauns-Le Gvin, sin pokojne američke autorke Ursule K. Le Gvin, dobro se seća sobe na drugom spratu gde je njegova majka radila na nekim od svojih najpoznatijih romana.

“Bila je veoma prisutna i dostupna kao roditelj” otvorio je dušu medijima.

“Nije želela da njena karijera optereti njenu decu. Ali kada bi bila u toj sobi, znali smo da joj moramo dati privatnost.”

Dauns-Le Gvin, koji je i književni izvršilac zaveštanja svoje majke, sada želi da aktuelnim autorima omogući pristup njenom starom prostoru za pisanje. Literary Arts, neprofitna organizacija iz Portlanda, najavila je da je porodica Le Gvin donirala svoju trospratnu kuću za ono što će postati Rezidencija za pisce Ursula K. Le Gvin.

PROČITAJTE I OVO:  DA LI JE OVO NAJLEPŠA KNJIŽARA NA SVETU? Bila je inspiracija za Hogvorts, čarobnu školu iz serijala o Hariju Poteru
PROČITAJTE I OVO:  POTPUNO UNIŠTIO KNJIGU O HARIJU POTERU DA BI NAPRAVIO NEŠTO MAGIČNO: Mnogi nisu oduševljeni onim što je uradio, „OVO JE BOLELO“

Le Gvin, koja je preminula 2018. u svojoj 88. godini, bila je rodom iz Kalifornije. Odatle se, u svojim tridesetim godinama, preselila u Portland sa svojim suprugom Čarlsom. Upravo u ovom novom domu Le Gvin je napisala klasike kao što su Zemljomorje i Hainski ciklus.

Pisala je mahom u uglu sobe koja je, vremenom, od dečje sobe postala studio za pisanje.

“Naši razgovori sa Ursulom i njenom porodicom počeli su 2017. godine,” rekao je Endrju Proktor, izvršni direktor Literary Arts.

“Imala je jasnu viziju da njen dom postane kreativni prostor za pisce i svetionik za širu književnu zajednicu.”

Još uvek nije određen datum kada će rezidencija početi sa radom. Literary Arts je pokrenuo kampanju prikupljanja sredstava za održavanje kuće i za rad kancelarije u gradu.

Porodica Le Gvin je živela u kući iz 19. veka, a bivši studio autorke gleda na vrt, ogromno drvo sekvoje koje je porodica zasadila pre nekoliko decenija kao i na planinu Sveta Helena.

Dauns-Le Gvin ne želi da kuća izgleda kao muzej ili vremenska kapsula, ali očekuje da će podsetnici na njegovu majku, od njenih knjiga do kolekcije kamenja, ostati.

Piše: Milan Aranđelović