Foto: Freepik

Ana Miloš je mrtva, živeo Miloš K. Ilić


Nakon što je sa dve knjige uspeo da oživi okoštalu književnu scenu kao i da iz izdavačke suve drenovine iscedi koju kap žuči, Miloš K. Ilić se vraća onome u čemu je najbolji – odličnom pisanju.

Foto: Freepik/Plato

Suviše se često zaboravlja koliko pisanje, kao i svaka druga umetnost, pruža prostora za neprekidan rast i razvoj. Svaki autor ima neograničenu slobodu da dela po svom nahođenju, ali, istovremeno, isto toliko prostora za sopstveni napredak i usavršavanje onoga što radi.

Ovo je sigurno stvar koja se najčešće zaboravlja i zanemaruje, a autori ušuškani u svojim zonama komfora kopipejstuju svoja ranija dela odbijajući, zapravo, zaboravljajući da nastave da rastu.

Jedan od retkih tvrdoglavih književnika na domaćoj sceni koji uporno ne pristaje na zaboravljanje jeste Miloš K. Ilić.

PROČITAJTE I OVO:  Miloš K. Ilić: "Stvarnost je uvek sjajno igralište"

Ovaj nestašni dečak srpske književnosti neprekidno otkriva nove spisateljske puteve, čak i kada vode do provalije. A to je umetnost, i to je umetnik, u svojoj suštini. Upravo ta smelost, odvažnost, često i (auto)destruktivnost, jesu one velike eksplozije iz kojih se rađaju novi svetovi. Sve ostalo je samo prepisivanje, pisanje po diktatu i nametnutoj temi.

Nakon dve sasvim osobene zbirke priča, Priče o pivu i Umorni kao psi, Ilić se oprobao i kao romanopisac u izuzetnoj knjizi Deca Nedođina, da bi se ponovo vratio kratkoj formi sa zbirkom Knjiga štampana u nula primeraka koju je objavila izdavačka kuća Plato.

Između svega ovoga Miloš K. Ilić se posvetio jednom malo neobičnom književnom projektu. Palanka nije mogla da prećuti kada je objavio zbirku priča Kraj raspusta i druge priče pod pseudonimom Ana Miloš. Ali je tek Ilićeva autobiografska Po zanimanju: Ana Miloš navukla gnev onih koji su u ovom zrcalu  prepoznali svoju gnusobu.

PROČITAJTE I OVO:  Ko je ANA MILOŠ? Da li je ovo NAJVEĆA PREVARA U SRPSKOJ KNJIŽEVNOSTI ili samo vešt reklamni trik?

Ilić je sa samo dve knjige uspeo ne samo da oživi okoštalu književnu scenu već da iz izdavačke suve drenovine iscedi koju kap žuči.

Naterati na pokret, na delovanje, nešto što se ne pomiče decenijama, ako ne i vekovima, i što poput zombija imitira život istovremen prezirući one zaista žive, uspeva samo onim izuzetnim. Što samo pokazuje koliko je Ilić poklonik slobode i neprekidnog rasta, čak i kada njime preraste i razbije krhku ljusku i u njoj nam, umesto književne scene, otkrije mućak.

Foto: Freepik

Upravo je taj zombirani mućak reagovao, medijskom, ali i društvenomrežnom, hajkom, pozivanjem na linč autora koji se usudio da bude slobodan, da bude pravi umetnik.

PROČITAJTE I OVO:  ANA MILOŠ ZAPALILA SRPSKI TVITER: "A šta ako Tabašević jeste Ana Miloš?"

Umetnik koji stvara umetnost. Onu pravu, koja izaziva reakcije, budi iz mrtvih, oživljava, greje, ali i prži.

Ali kako palanka nikada ne zaboravlja ono što ona jeste – uspavano seoce mrtvih, tako se ubrzo vratila u svoje grobnice i nastavila da imitira umetnost živih.

PROČITAJTE I OVO:  Život i smrt poslednjeg Titovog pionira

Miloš K. Ilić je takođe nastavio sa onim u čemu je najbolji – pisanju sjajnih priča. Priče objavljene u zbirci Knjiga štampana u nula primeraka korak su dalje od onoga što smo videli u Deci Nedođina, a nekoliko više od ranijih zbirki (ma kako potpisanih).

Autor koji nigde ne može da pronađe svoj književni prvenac, vajar koji želi da u mramoru okameni plamen vatre koja ga proždire, mornar koji na osmatračnici broda traga za nepostojećim neprijateljima dok njegov brod tone, čovek koga brine što njegov prdež nikoga ne zanima ili onaj koji postane književna inspiracija, duhovi koji tragaju za svojim grobom, iracionalni strahovi koji poprimaju oblike škorpija i ogromnih medveda, pasionirani skupljač đubreta koje ubija, biciklisti u vožnji do kraja sveta, turističke atrakcije koje postaju vidljive slepom putniku…

Sve je ovo stalo na ne velikom broj strana ove zbirke u pričama pisanim ekonomično, štedljivo, a opet u savršenoj srazmeri i potrebi.

Miloš K. Ilić je novom zbirkom priča nadmašio sebe i nastavio da raste i da se razvija kao autor. Na zadovoljstvo svih ljubitelja prave i dobre književnosti.

Piše: Milan Aranđelović