Skot Adams/Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Zabranjen kultni strip zbog navodne rasističke izjave njegovog autora


Mnoge američke novine prestale su da objavljuju strip o Dilbertu nakon što je njegov kreator izjavio nešto što su neki protumačili kao rasizam.

U video snimku na Jutjubu, Skot Adams je rekao da su mnogi Afroamerikanci deo grupa mržnje i da bi belci trebalo da se sklone daleko od njih.

Nedugo posle toga Adams, koji ima šezdeset i pet godina, rekao je da mu je karijera sada uništena i da će njegovi prihodi potrajati do kraja ove nedelje.

Dilbert je bio jedan od najbitnijih stripova na stranicama američkih novina posvećenim humorističkim sadržajima. Ovaj strip prikazuje prezaposlenog kancelarijskog radnika i psa koji govori, koji daju zajedljive komentare na račun korporativne kulture.

Njegovi komentari su dati kao odgovor na anketu koju je sprovela firma Rasmussen Reports u kojoj je od ljudi traženo da se slože ili ne slažu sa frazom: „U redu je biti belac“.

Veruje se da se ta fraza pojavila 2017. kao deo kampanje trolovanja i od tada je koriste beli supermatisti.

Prema anketi, 53% crnih ispitanika se složilo sa tvrdnjom, ali 26% se ne slaže, a ostali nisu sigurni.

Adams je rekao da su oni koji se ne slažu bili deo „grupa mržnje“.

„Rekao bih, na osnovu trenutnog načina na koji se stvari odvijaju, najbolji savet koji bih dao belcima je da se maknu od crnaca… jer ovo se ne može popraviti“, rekao je.

Pročitajte i ovo: Volt Dizni zabranio Baju Patka

Afroamerikanac Darin Bel, karikaturista i dobitnik Pulicerove nagrade, opisao je Adamsa kao sramotu.

Strip Dilbert je prvi put je objavljen 1989. godine.

Izvor: bbc.com