Volt Dizni zabranio Baju Patka


Kompanija Volt Dizni zabranila je ponovno štampanje stripa o Baji Patku koje je uradio Don Rosa.

Kompanija Volt Dizni je donela odluku da dve epizode stripa koje je uradio Don Rosa ne budu deo novih kolekcija i izdanja.

U tvitu koji je objavljen na  nalogu DuckTalks, napisano je da je Don Rosa dobio mejl od kompanije Volt Dizni u kojoj ga obaveštavaju da epizode The Richest Duck in the World i The Dream of a Lifetime koje je potpisao, neće biti deo novih kolekcija ili biti ponovno štampane.

„Kao deo svoje stalne posvećenosti raznolikosti i inkluziji kompanija Volt Dizni je u procesu ponovnog sagledavanja njene kolekcije priča“, stoji u mejlu koji je Rosa dobio. „Kao rezultat toga, neke priče koje nisu u skladu sa tim vrednostima više neće biti objavljivane. Ovo se odnosi i na Vaše dve priče The Richest Duck in the World i The Dream of a Lifetime. Ove priče neće biti ponovno štampane niti biti deo budućih antologija.“

Rosa je na Fejsbuk stranici The Official Don Rosa Group okačio ovaj komentar.

„Pitam se koje su druge priče o Patkama zabranje?“, upitao se u postu. „Možda samo moje? Možda ne? Ali je očigledno da je svih dvanaest poglavlja mog stripa (Life and Times of Scrooge McDuck) zabranjeno jer se ne mogu objaviti bez poslednjeg poglavlja. Ne mogu ni da pomislim šta će ovo značiti za kolekcionarsko tržište.“

A kako je Don Rosa napisao i nacrtao jednu od najvećih i najvoljenijih stripova o Baji Patku možete pročitati u ovom članku: Život je Baj(k)a.