Vuk Stanivuk se vratio


Stanivuk se vratio i svi jedva čekaju da čuju priče o novostima u šumi.

Posle uspeha prve knjige o zgodama i nezgodama vuka Stanivuka (Priče o vuku Stanivuku) autorka Jelena Milutinović nas je obradovala novom zbirkom priča o ovom neobičnom književnom junaku. Duhovite i zabavne Priče o vuku Stanivuku 2 namenjene su mlađim osnovcima i predškolcima, odnosno čitaocima početnicima, kao i svim drugim mladim ljubiteljima knjiga kojima je potrebna pomoć roditelja u savlađivanju veštine čitanja. Verujemo da će ove priče i jednima i drugima pružiti priliku da uživaju u zajedničkom vremenu provedenom uz knjigu, te da će im se vraćati više puta.

Za one koji se prvi put susreću sa Stanivukom, reći ćemo da se radi o jednom neobičnom vuku koji ima veoma zanimljive hobije i interesovanja. Društvo mu prave prijatelji ‒ lija Mija, Meda, dabar Grada, veverica Simka i brojne druge šumske životinje i živuljke. Njihovi dani protiču uglavnom mirno i spokojno u druženju i igranju, a kada u njihove živote uplovi po neka nevolja, vuk Stanivuk je tu da pomogne. Ponekad vešto, ponekad sasvim nevešto ali sa puno žara i dobre volje, vuk će žuriti u pomoć svojim prijateljima, a način na koji će se svi zajedno izboriti s neprilikama priuštiće čitaocima mnogo smeha i dobre zabave.

Nova zbirka priča donosi nam brojne novosti iz šume ‒ Stanivuk će se oprobati u pisanju poezije, ponovo će majstorisati u svojoj radionici, Meda će proslaviti rođendan, a Simka će imati problem u čijem rešavanju će učestvovati svi njeni prijatelji. U šumi će se pojaviti i jedan nevaljalac koji će svima zadati mnogo neprilika, a kojem će doskočiti dosetljiva lija Mija.

Autorka Jelena Milutinović piše s lakoćom i jednostavnošću primerenima uzrastu kojem se obraća. Kao što smo već naglasili, i prva i druga knjiga priča o vuku Stanivuku namenjene su čitaocima početnicima. Kombinacijom stripa i nešto dužih pripovednih delova ostvaruje se ritam u smenjivanju više i manje zahtevnih celina za čitanje. Uz to, krupniji font i veći proredi koji olakšavaju čitanje doprinose tome da ove dve male zbirke priča na najbolji mogući način uvedu najmlađe čitaoce u svet knjiga. Priče o vuku Stanivuku nastale su kao deo rituala pričanja priče pred spavanje, pa podsećamo roditelje da im ove knjige mogu poslužiti i u takvoj prilici.

Treba naglasiti i to da je ovu zbirku priča autorka posvetila svim malim superherojima, odnosno deci koja se svakodnevno bore s teškim bolestima. Skrećući na ovaj način pažnju na potrebe najosetljivije grupe dece i rad organizacije NURDOR, autorka upućuje svima nama poziv da ih podržimo i da im u okviru svojih mogućnosti pomognemo u toj borbi.

PROČITAJTE I OVO:  Čudesna knjižara koja posetioce vraća u srednji vek

Posebnu draž knjigama o vuku Stanivuku daju ilustracije Borisa Kuzmanovića. Ističući karaktere junaka na sasvim poseban način, učinio ih je dodatno smešnim, a njihove urnebesne dogodovštine dodatno uzbudljivim.