Foto: Printscreen YouTube/3tvlogs213

Čudesna knjižara koja posetioce vraća u srednji vek


Srednjevekovna atmosfera odiše iz knjižare smeštene u podzemnim prostorijama iz 13. veka.

Izvor: atlasobscura.com

Iza jednih neupadljivih vrata u zabačenoj ulici srednjevekovnog grada Provinsa u Francuskoj, ma svega sat vremena vožnje od Pariza, strme kamene stepenice vode u skrivenu zemlju čudesa – prostoriju sa svodovima iz 13. veka i knjigama o svemu iz svačemu iz srednjeg veka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Le Roy Lire (@leroylire)

Knjige, smeštene u ovu prostoriju koja podseća na srednjevekovne kripte, sadrže kopije srednjevekovnih tekstova, drevnih mapa kao i modernih romana čija je radnja smeštena u mračno doba našeg kontinenta. Tu je i srednjevekovna muzika, poezija, zatim DVD-i sa srednjevekovnim dramama i dokumentarnim filmovima o tom dobu. Za najmlađe postoje i igračke i kostimi inspirisani srednjim vekom.

U ovoj knjižari može da se nađe oko pet hiljada knjiga o srednjem veku.

Knjižara se zove Le Roy Lire što bi u prevodu na srpski značilo Kralj čita, a naziv predstavlja i igru reči koja upućuje i na Šekspirovu čuvenu dramu Kralj Lir (King Lear).

Grad Provins je zbog svoje srednjevekovne arhitekture i gradskih zidina dospeo na listu Svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Ako ikada poželite da posetite knjižaru Le Roy Lire obratite pažnju dok šetate ulicom Rue de Jouy. Uprkos svojoj unutrašnjoj grandioznoj veličini knjižara je spolja neverovatno dobro skrivena iza jednostavnih vrata i lako ju je prevideti. Knjižara je otvorena radnim danima od 14 do 19 časova i vikendom do ručka. Ponedeljak je neradni dan.

Izvor: Atlas Obscura