Upoznajte drugačijeg Dilana Doga


Dylan Dog koji je nedavno izašao u okviru Biblioteke Obojeni program nikoga neće ostaviti ravnodušnim.obojeni-programDylan Dog je junak istoimenog italijanskog stripa koji je za izdavačku kuću Sergio Bonelli Editore osmislio strip scenarista i pisac Tiziano Sclavi.dylan-dog

Dylan je londonski detektiv za noćne more koji, zajedno sa svojim pomoćnikom Grouchom, rešava paranormalne slučajeve.

Prvi broj stripa pojavio se, sada već davne, 1986. godine i bez prekida izlazi već trideset godina. Osim redovnih epizoda postoje i brojni Specijali, Maksiji, Giganti, Obojeni fest…

Svaka epizoda izašla tokom ovih trideset godina sledi ustaljeni obrazac koji je postavio stari dobri čika Sclavi. Izdavačima je bilo jasno da nešto mora da se preduzme da bi se ceo serijal podmladio ili mu sledi spora smrt kroz pad tiraža i gašenje edicije.

Na mesto urednika izdanja došao je Roberto Recchioni koji je najavio ponovno rađanje jednog novog Dylana Doga.

Recchioni se nekim scenaristima zahvalio na saradnji, ponovo pozvao neke stare, ali i neke nove snage da mu se pridruže. Operacija Ponovo rođenje u Italiji je počela prošle jeseni.

13938419_1236311779714769_3608126035635998525_nSrpska publika imala je prilike da prve rezultate nove uređivačke politike vidi u nedavno objavljenom Dylanu Dogu koji je izašao u okviru Biblioteke Obojeni program specijalnog izdanja Veselog četvrtka.

U pitanju su tri kratke epizode koje je u celosti uradio po jedan autor. Svako od njih je napisao, nacrtao i obojio po jednu priču. Oni su već etablirani autori koji zbog toga nisu imali potrebe da se prilagođavaju ukusu Dylanovih obožavaoca i obožavateljki (Dylan Dog je jedan od retkih stripova koji podjednako privlači publiku oba pola).

Zbog ovakvog nezavisnog pristupa i slobodnih ruku koje im je nova uređivačka politika omogućila autori su sa ove tri priče su izazvali buru u rodnoj Italiji. Javnost je podeljena na one koji su oduševljeni i na one koji su zgroženi.

PROČITAJTE I OVO:  Ono što je Bukovskom bio Fante, meni je Nešić

dilan1Prva priča je Ser Boun. Ovo je treća priča o tome zašto je Dylan Dog stalno uvek isto obučen. Jednog jutra, nakon kupanja, Dylan otvara svoj orman i vidi kako mu je sva odeća trula. Ne u smislu da je izašla iz mode već da je meso od kojeg je sačinjena istrulelo. U tom trenutku mu zaurla zvono i Dylan se suočava sa gospođicom Klaretom koja će ga odvesti kod njegovog krojača. Možda deluje banalno, ali neke od najvećih horora u svetu Dylana Doga upravo izviru iz banalne svakodnevice.

dilan2Druga priča je Gric gric. Dilan i devojka sa kojom živi (da, da, Jenny živi kod Dylana) jedne noći u kuhinji zatiču ogromnog demona. Uprkos masivnoj građi demon je naizgled bezopasan. On, poput džinovske bebe, samo sedi i jede (možda radi i ono treće, ali to nije prikazano). Razrešenje priče krije se iza objašnjenja čega je to zapravo demon.

 

 

dilan3Treća priča je Klaustrofobija. Dylan se nalazi na dnu bunara i tu se suočava sa samim sobom. Iako naizgled veoma neoriginalna priča je zapravo najbolja u ovom triptihu. U samo jednoj ili nekoliko rečenica objašnjeno je mnogo toga za šta je drugim scenaristima bila potrebna cela epizoda.

Deveti broj Biblioteke Obojeni program može mnogo da vam se dopadne. Može i da vam deluje kao i da ste kupovinom ovog stripa bacili pare. Ovo nije uobičajeni strip Dylan Dog na koji smo navikli. Nije ni bolji ni gori od drugih. Jednostavno je drugačiji. Mnogo.

Piše: Milan Aranđelović