Životi i smrt pravog Betmena


Glumac Kevin Konroj je, tokom tri decenije, tako ubedljivo tumačio lik Betmena da je publika počela da ga izjednačava sa ovim superherojem. Uprkos slavi, njegov život nije uvek bio lep, a, poput Betmena, i on je veći deo života morao da nosi masku. Ovo je priča o njemu.

Izvor: collider.com

Betmen je oduvek bio sumnjiv. Jednog od najpoznatijih stripskih superheroja koji su 1939. stvorili crtač Bob Kejn i scenarista Bil Finger od samog početka su pratili glasovi da je gej. Dobro, ne od samog početka, ali svakako od 1954. godine kada je psihijatar koji je  radio kao načelnik mentalno-higijenske njujorške bolnice Frederik Veltam objavio svoj kvazi-medicinski pamflet Zavođenje nevinih.

Knjiga koja je pokrenula talas promena

Veltam je optužio autore i distributere stripova da decu guraju u „perverziju, nasilje i anarhiju“. Betmen i Robin su po njegovom mišljenju bili najočigledniji primer lošeg uticaja na decu jer su, kako je rekao, „Betmenove priče psihološki homoseksualne“.

Na ovom tragu, mada bez ikakve zle namere ili homofobičnih motiva, bio je i jedan od savremenih najuglednijih scenarista priča o Betmenu Grant Morison koji je jednom prilikom rekao da su ovog superheroja uvek predstavljali kao da je strejt, ali da je “osnova celog koncepta totalno gej”.

Zanimljivo je da je i Džordž Kluni, koji je u jednom filmu tumačio ulogu Betmena, rekao da je namerno igrao ulogu na način da ovaj ispadne gej.

Čini se da se izdavač stripova uzalud trudio da ispegla i dovede u red nesrećnog junaka. U strip su ubacili Betvumen (za koju se, dosta kasnije, ispostavilo da je lezbijka) koja je zamišljena kao Betmenova trajnija ljubav. Iz čuvene kemp serije iz šezdesetih godina su izbacili batlera Alfreda, a ubacili tetku koja je živela sa Brusom Vejnom i Dikom Grejsonom. Brus Vejn je, takođe, postao zavodnik koji je u svakom stripu imao novu devojku…

Betmen, Robin i Betmenova tetka

Ta izdavačka autohomofobija je bila živa veoma dugo vremena.

DC je 2000. godine odbio da Kristoferu Jorku ustupi panele nekih epizoda o Betmenu kojima je želeo da ilustruje svoju studiju All in the Family: Homophobia and Batman Comics in the 1950s. Pet godina docnije ovaj izdavač je pretio tužbom  Marku Čemberlenu koji je izložio svoje akvarele u kojima su Betmen i Robin prikazani u eksplicitnim gej pozama. Posle nekoliko godina rada na stripu Betvumen dvoje scenarista je dalo otkaz jer su im zabranili da u stripu prikažu istopolno venčanje. Ovo je bio samo vrhunac pritisaka koje su trpeli tokom svog rada kada su im skretali pažnju da malo „smanje doživljaj“ kada je u pitanju lezbo tematika.

Gail Simone, scenaristkinja stripa Betgrl, imala je problema sa urednicima zbog transrodnog junaka, nakon čega je ona i napustila rad na ovom stripu. Njene naslednike publika je zbog jedne epizode optužila za transfobiju i transmizogniju, te su bili prinuđeni da se javno izvine. DC je prestao da objavljuje i stripove o biseksualnim junacima Vudu i Konstantinu. A našli su se na udaru  gej aktivista kada su, kao scenaristu stripa o Supermenu, angažovali Orsona Skota Karda koji je poznat po svojim homofobičnim stavovima.

Okruženje nije bilo nimalo prijateljsko i naklonjeno LGBT narativu i bilo je potrebno da prođe još neko vreme kako bi se stvari iz korena promenile.

O tome nam, iz prve ruke, svedoči i pravi gej Betmen. Dobro, ne baš pravi, ali neko koga većina milenijalaca i potonjih Z klinaca doživljava kao pravog Betmena. U pitanju je čovek koji se, najduže od svih, krio iza maske slepog miša. Čitave tri decenije, sve do smrti, američki glumac Kevin Konroj je nosio masku ove superherojske ikone. I ne samo tu masku.

Iako se većina glumaca trudi da ih ne određuje samo njihova najpoznatija uloga, Konroj je veoma rado prigrlio junaka sa kojim se i oduvek poistovećivao. Poput Brusa Vejna koji ceo život krije svoje pravo lice iza maske, tako je i Konroj krio svoju homoseksualnost.

Njegova iskustva pretočio je u scenario za strip Finding Batman koji je ove godine objavljen u okviru  antologije DC Pride. Ova antologija obuhvata stripove o LGBTQ+ junacima, ali i o autorima koji su kvir. Strip Finding Batman predstavlja potresnu i duboko intimnu ispovest o Konrojevom životu u kojoj  dovodi u vezu skrivanje pravog identiteta i fizičke bezbednosti.

“Finding Batman”

„Često se čudim koliko je bilo prikladno da dobijem baš ovu ulogu“, kaže se u stripu. „Kao gej dečak koji je tokom pedesetih i šezdesetih godina odrastao u veoma pobožnoj katoličkoj porodici postao sam vešt u skrivanju nekih delova svoje ličnosti.“

Okruženje u kome je odrastao takođe mu nije bilo naklonjeno. Porodica je bila toliko disfunkcionalna da je poslednju godinu srednje škole morao da provede kod rođaka. Otac mu je bio alkoholičar koji je jednom pokušao samoubistvo, a brat je imao mentalnih problema. Tek u poznijim godinama je uspeo da uspostavi prijateljske i normalne odnose sa porodicom.

„Stounvol je bio u svim vestima“, napisao je Konroj. „Uzbuđenje koje sam osetio kada sam video da gej ljudi uzvraćaju udarac, bilo je poljuljano podsmešljivim komentarima koje su dobili u štampi. Pomislio sam da je bolje nositi masku.“

Osim sa Betmenom sudbina ga je u to doba povezala sa još jednom ikonom superherojskog stripa. Naime, Konroj je išao u školu zajedno sa Kristoferom Rivom koji će docnije postati najpoznatiji filmski Supermen.

Konroj se seli u Njujork gde dobija stipendiju za čuveni Džulijard. Tamo mu je cimer Robin Vilijams, a u grupi je sa čuvenim Kejsijem Gramerom (danas poznatog pre svega po ulozi Frejžera Krejna u seriji Frejžer).

Nakon završene glumačke škole slede uloge u pozorištu. Uspeh na Brodveju je postigao poznih osamdesetih godina minulog veka sa predstavom u kojoj je tumačio producenta koji skriva da ima HIV.

„Išao sam na toliko sahrana, da sam osećao obavezu da tu ulogu odigram kako valja“, rekao je. „Svake noći bih preplakao osećajući sav taj bol. Nisam mogao da prenebregnem osećaj agonije. Bio je to naš vapaj za pomoć.“

Mladi Kevin Konroj

Nakon pozorišta i nekoliko filmskih uloga Konroj odlazi na audiciju koja će obeležiti njegov život. Iako nije ljubitelj stripova i što je bio u konkurenciji sa još pet stotina glumaca Kevin Konroj dobija ulogu Betmena u novoj animiranoj seriji. Posebno je zanimljivo što je došao na audiciju za ulogu detektiva Harvija Buloka. Mislio je da bi igranje Betmena bilo dosadno i čitao je njegove replike samo zato što su ga članovi ekipe zamolili da proba i to.

„Srce je počelo snažno da mi lupa, osetio sam kako mi lice crveni, počeo sam da dišem duboko i da govorim glasom koji nisam prepoznavao“, sećao se kasnije. „Bio je to grleni, hrapavi, tutnjavi zvuk koji mi je potresao telo. Bio je to urlik trideset godina frustracije, konfuzije, poricanja, ljubavi, čežnje… Čežnje za čime? Za usidrenjem, sigurnom lukom, osećajem bezbednosti, osećajem identiteta. Da. Razumeo sam. Bio je to teren koji sam dobro poznavao. Osećao sam kako se iz dubina uzdiže Betmen.“

“Finding Batman”

I to je bilo to. Konroj je proveo više vremena iza maske Betmena nego bilo koji drugi glumac. Njegov izrazito dubok i hrapav glas doprineo je da se definiše Betmenov lik u više od šezdeset različitih produkcija. Bio je Betmen u petnaest animiranih filmova i isto toliko različitih serija sa ukupno četiri stotine epizoda, kao i u velikom broju video-igara.

Mark Hamil koji je pozajmljivao glas Betmenovom neprijatelju Džokeru kazao je da je Konroj bio idealan partner i da ga je voleo kao brata.

„Kevin je bio savršenstvo“, rekao je Hamil. „Bio je jedini Betmen za nekoliko generacija.“

Koliko je Hamil poštovao Kevina govori i to što je scenarija prihvatao bez čitanja, ako u projektu učestvuje i Konroj.

Mark Hamil i Kevin Konroj

Tokom svog života Konroj je više puta bio diskriminisan od strane kolega i šefova zbog svoje seksualnosti. Iz istog razloga je bivao isključen iz nekih projekata. Upravo zbog toga je bio veoma pažljiv, pa se javno autovao tek 2016. godine.

Njegova nedavna smrt koja ga je zatekla  u šezdeset i šestoj godini života bila je iznenađenje za sve. Javnost nije znala da boluje od raka. Vest o njegovoj smrti saopštio je njegov suprug.

U seriji “Batwoman” Konroj je dobio priliku da bude pravi Brus Vejn

Smrt je odmah postala globalna vest. Reč Betmen počela je da se širi društvenim mrežama. Na Tviteru je za svega dvadeset i četiri sata spomenuta gotovo pola miliona puta. Kolege, prijatelji, poštovaoci njegovog lika i dela su počeli da se opraštaju. DC je na internetu dozvolio besplatno čitanje stripa Finding Batman, a  neki su, u znak žalosti i poštovanja, počeli da ostavljaju cveće kod Betmenovog spomenika u Kaliforniji.

Piše: Milan Aranđelović

Izvor: Optimist