Uništenje: Jeziva šetnja kroz gotski horor


Roman Uništenje kanadskog pisca Endrua Pajpera na zanimljiv i dinamičan način povezuje gospodina Hajda, grofa Drakulu, Frankenštajnovo čudovište i Hanibala Lektora. Nagrađivani profesor kreativnog pisanja je u svom osmom romanu odlučio da nas prošeta kroz klasična gotski roman, Evropu, kao i kroz traumatizovan um doktorke Lili Dominik glavne protagonistkinje ovog dela.Doktorka Lili Dominik je psihijatrijski veštak u vodećem njujorškom Centru za sudsku psihijatriju gde procenjuje mentalno stanje nekih od najluđih i najopasnijih zlikovaca. Možemo je zamisliti kao Džodi Foster u ulozi Klaris Starling iz filma Kad jaganjci utihnu. Ona je nezavisna, rezervisana, veoma inteligentna i emocionalno teška osoba koja se svakodnevno suočava sa najvećim sociopatama. Roman počinje kada doktorka Lili Dominik dobije novog pacijenta, slobodno ga zamislite kao Entonija Hopkinsa u ulozi Hanibala Lektora, koji je, na Lilin užas, veoma privlačan i sugestivan. Ma koliko želela da, bukvalno i figurativno, sačuva glavu doktorka Lili ne može da se odupre uticaju koju na nju ima nepoznati pacijent koji je uhapšen jer je na ulici nasumičnim odabirom iščupao uši slučajnom prolazniku. Pacijent kaže da je to učinio samo zato jer je ga je blizina policijske patrole ubedila da će na taj način sigurno biti uhvaćen i doveden pred Lili. Sve je to uradio samo da bi se susreo sa njom i da bi joj ispričao svoju priču. Ili makar njen početak. Nepoznati tvrdi kako je star više od dve stotine godina i da je on lično bio inspiracija za Meri Šeli, Roberta Luisa Stivensona i Brama Stokera nadahnjujći ih da, po njegovom liku, stvore neka od najpoznatijih fiktivnih čudovišta na svetu.

Naučnica Lili mu, naravno, ne veruje ni reč, ali njena podsvest želi da poveruje jer je neznanac pred njom možda ključ za rešenje problema koji je muči od detinjstva kada je njena majka brutalno ubijena.

PROČITAJTE I OVO:  "Kompromis": Duhovita priča o partijskom novinarstvu koga više nema

Posle prvog susreta sa doktorkom pacijent beži i uvlači Lili u svoj svet besmrtnih čudovišta, vampira, ludih naučnika koji oživljavaju mrtve, manijakalnih ubica, (ne)vladinih agencija lovaca na čudovišta… Ako želi da čuje njegovu priču do kraja i da otkrije da li tajanstveni pacijent zaista ima veze sa njenom prošlošću Lili će morati da ga juri kroz Evropu, obilazeći toponime od značaja za nastanke romana Drakula, Neobični slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda kao i Frankenštajn ili moderni Prometej.

Tom prilikom Lili upada u “unakrsnu vatru” nekoliko tajnih udruženja koja žele da se domognu njenog bivšeg pacijenta, kao i u ponor sopstvenog uma koji više ne može da odvoji stvarnost od mašte.

Uništenje je roman koji se brzo čita i koji drži pažnju od početka do kraja. Glavna premisa je tako dobra da uspeva da se izbori i da dominira nad nekim slabostima romana. Problem je što je Endru Pajper od Uništenja očito očekivao da istovremeno bude gotski horor roman, psihološki triler, misterija, avantura, čak i roman o odrastanju i sazrevanju, ali ovi elementi se, u njegovoj izvedbi,  jednostavno ne uklapaju sasvim dobro jedan sa drugim.

Autor kao da je želeo da svoj roman učini što više filmičnim, u čemu je i uspeo, ali je zbog toga izgubio na atmosferi i ubedljivosti jer ono što funkcioniše na filmu ne deluje tako iskreno u književnosti. Uprkos tome što je malo preambiciozno zamišljena, knjiga Uništenje je vredna čitanja, naročito za ljubitelje klasičnog gotskog romana i za one koji vole Meri Šeli, Roberta Luisa Stivensona i Brama Stokera i koji će uživati u literarnom izletu koji je organizovao Endru Pajper. Što se tiče ostalih, roman Uništenje je od onih koji mogu da nas zabave tokom letnjih večeri na moru uz čašu vina i ćebence preko krila.

PROČITAJTE I OVO:  Svet u plamenu: Nova ubistva u Orijent ekspresu

Piše: Milan Aranđelović