Svetski pisci u gostima


Čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, projekcije filmova, panel o kulturi u tranziciji, izložba crteža i fotografija 12 autora različitih generacija, čine program 7. Beogradskog festivala evropske književnosti, koji se u organizaciji “Arhipelaga” održava od večeras do 29. juna u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Glavna književna zvezda festivala je španski pisac Havijer Serkas, autor poznatih knjiga “Salaminski vojnici”, “Anatomija jedne pobune” i “Hohštapler”, predstaviće se publici večeras od 20 časova.

Na festivalu učestvuju i nemačka književnica turskog porekla Hatidže Akin (sutra od 20 časova), makedonski pisac Venko Andonovski (28. 6. u 19 časova), britanski prozni pisac Piter Salmon (28. 6. u 20 časova), kao i britanska pesnikinja Fiona Sampson (29. 6. u 19 časova) i srpska autorka Jelena Lengold (29. 6. u 20 časova).

Teoretičarka kulture i medija Milena Dragićević Šešić, umetnik Saša Rakezić i filmski reditelj Stevan Filipović će sutra od 19 časova na panelu “Kultura u tranziciji” razgovarati o promenama koje su zahvatile kulturu tokom društvene i ekonomske, ali i medijske i tehnološke tranzicije modernog doba.

Izložba crteža i fotografija “Iz neposredne nestvarnosti”, koja je posvećena prozi “rumunskog Kafke” Maksa Blehera, a biće otvorena večeras u 19 časova, predstaviće radove Marka Jobsta, Marije Ćalić, Mirona Mutaovića, Hane Rajković, Magdalene Miočinović Andrić, Natalije Mijatović, Davida Pušadoa, Milice Lapčević, Ileane Kac, Tijane Fišić i Dunje Ožegović.

U okviru programa “Književnost na filmu”, svakog dana od 21 čas, biće prikazana ostvarenja “Mlada” Paula Ortisa (po drami Federika Garsije Lorke “Krvava svadba”), “Jednog Hansa sa ljutim sosom” Buketa Alakusa (po istoimenom romanu Hatidže Akin), “Isceliti žive” Dominika Kabrere (po istoimenom romanu Majlis de Kerangal), kao i “Anđeo milosti” Enrika Paua (po istoimenom romanu Mikele Murđije).

Izvor: Večernje novosti

PROČITAJTE I OVO:  "Hazarski rečnik" objavljen u Indiji na tamilskom jeziku