Francuski pisac brani svoje stavove o starijim ženama


Francuski književnik i televizijski voditelj kaže kako ne žali zbog svoje izjave da ne može da voli žene koje imaju više od pedeset godina.

Nagrađivani književnik Yann Moix (50) je nedavno u jednom intervjuu kazao kako „nije sposoban“ da voli žene koje imaju preko pedeset godina jer su one „previše, previše stare“.

Ova izjava izazvala je niz negativnih reakcija, tako da je Moix tokom gostovanja na radiju ponudio dodatno objašnjenje svoje izjave.

Ovom prilikom je izjavio kako su njegovi lični prioriteti kada su žene u pitanju njegova privatna stvar i kako je pokušao da samo bude iskren.

„Ne vidim ovo kao nešto čega se ponosim“, rekao je. „Više je u pitanju prokletstvo. Nije moja greška. Mi nismo odgovorni za naše ukuse, sklonosti i žudnje.“

Dodao je kako je važno da se suočimo sa određenim istinama čak i kada nalazimo da su one uvredljive.

„Živimo u društvu u kome je teško biti individualac“, rekao je. „ Uvek moramo predstavljati nekog opšteg, univerzalnog, građanina… onog ko nikome nije iritantan.“

Dodao je kako smatra da je žrtva svoga ukusa i da ne oseća potrebu da se izvini bilo kome što je drugačiji.

„Svaki pojedinac je rob svoga ukusa“, rekao je Moix. „Ja sam rob mog i nisam odgovoran za njega. Trudim se da budem iskren. Okej. Ima problem. Ja sam adolescent, ja sam dete koga ne interesuju žene koje imaju preko pedeset godina. One imaju pametnija posla nego da za sobom vuku neurotičara koji samo viče, čita knjige i radi stvari koje uzbuđuju samo decu. Nije lako biti sa mnom.“

Na pitanje da li je ova njegova izjava uticala na prodaju knjige koju upravo promoviše Moix je odgovorio kako je „sistem toliko poremećen da prodaja knjige raste kao kvasac“.

PROČITAJTE I OVO:  Stranac lektira za sve uzraste

Izvor: Guardian