Novi strip o Taličnom Tomu – Talični protiv vegetarijanaca


U novoj avanturi Talični Tom će ući u sukob sa bandom vegetarijanaca koja teoriše ceo kraj.

Možete li zamisliti Divlji zapad gde traperi više ne prodaju krzna, Indijanci ne love bizone, a kauboji mogu bez svojih bifteka? Izgleda da će baš ovakav Divlji zapad biti prikazan u 101. albumu stripa o Taličnom Tomu.

Talični Tom odavno više nije dobrodušni kauboj iz prošlosti koji se u šašavim avanturama susreće sa manje ili više poznatim istorijskim ličnostima sa Divljeg zapada. Naslednici Morisa de Bevera i Renea Gošinija u novim avanturama kauboja koji puca brže od svoje senke predstavljaju Divlji zapad koji je odraz našeg doba.

Nakon avanture u kojoj se Talični uhvatio u koštac sa rasizmom i robovlasništvo u epizodi Lajavkova barka žaoka satire je usmerena ka veganstvu i vegetarijanstvu.

Na svom putu kroz Teksas Talični Tom u gradu Goveđa jaruga susreće simpatičnog farmera Ovida Birda koji ima prilično napredne ideje kada je u pitanju ishrana i ljubav prema životinjama. Kada se u celu priču uključi rudnik pun zlata, nemilosrdni bandit koji je upravo izašao iz zatvora i njegova banda revolveraša, satira je potpuna.

Vegi grad postaje pakleno mesto za život u kome stanovnici bivaju primorani da napuste svoj način života. Ako neki traper zaluta u grad u svojoj tradicionalnoj kožnoj odeći biće skinut do gole kože. Kazna za naručivanje bifteka je smrt vešanjem.

Bird ne uviđa da je kriminalcima kojima je okružen stalo samo do plemenitnog metala jer su, kao vegetarijanci, ispunili sve uslove da ih zaposli. Sve ostalo mu je manje bitno.

Autori ovog stripa navode da su, poput Morisa i Gošinija, i oni koristili istorijske izvore. Kao izvor inspiracije navode Amerikanca Henrija Berga koji je 1866. godine osnovao Američko društvo za prevenciju nasilja nad životinjama. Poput Ovida Birda u stripu i Henrija Berga su godinama ismevali i šalili se na račun njegovih ideja.

Lajavkova barka će se pojaviti pred publikom 04. novembra 2022. godine.