Svetska premijera nove knjige Majkla Kaningema na srpskom jeziku


Svetsku premijeru nova knjiga proze jednog od vodećih savremenih svetskih pisaca Majkla Kaningema doživeće u izdanju Arhipelaga na srpskom jeziku. Izdavačka kuća Arhipelag potpisala je ekskluzivni ugovor o objavljivanju srpskog izdanja nove knjige priče Majkla Kaningema Divlji labud i druge priče. Kaningemova knjiga biće objavljena do Sajma knjiga u Beogradu u prevodu Anike Krstić, dok će američko izdanje ove knjige biti objavljeno dvadesetak dana kasnije, polovinom novembra.

Ubrzo posle srpskog i američkog izdanja pojaviće se izdanje ove knjige i u Velikoj Britaniji, Holandiji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Portugalu.

Tema nove knjige Majkla Kaningema najavljena je na neki način već u njegovom prethodnom romanu Snežna kraljica u kome se odjek istoimene Andersenove priče prepoznaje u dvema ukrštenim ljubavnim pričama u savremenom Njujorku.
U knjizi Divlji labud i druge priče Kaningem čitaocima nudi jedanaest nesvakidašnje uzbudljivih i provokativnih priča modernog doba od kojih svaka vuče neku nit iz poznatih bajki evropske i američke civilizacije. Podsećajući na bajke u kojima se javlja otrovna jabuka, devojka s dugom kosom koja donosi nesreću, tajanstvena kuća duboko u šumi ili zveri i talismani, Majkl Kaningem priča snažne, pronicljive i otrežnjujuće priče današnjeg vremena u kome se čovek, na prvi pogled, sasvim odvojio od mitskih situacija, starih priča i tajanstvenih značenja. Kaningem polazi od bajki da bi nas suočio s pričama o uzvišenim otkrovenjima i neponovljivim situacijama, o čudu i mitu u savremenoj svakodnevici. Otuda ove priče imaju draž otkrića i najređe pripovedačke snage.

Ljubitelji proze Majkla Kaningema, osim priča koje pokazuju novo i iznenađujuće lice ovog pisca, imaće priliku da u ovom izdanju knjige vide i ilustracije Juka Šimicua, poznatog japanskog slikara i ilustratora koji živi u Nujujorku. Šimicuove upečatljive ilustracije napravljene su specijalno za ovu Kaningemovu knjigu i predstavljaju njen sastavni deo.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Bolja strana" Jelice Greganović

Arhipelag je već objavio dva romana Majkla Kaningema. Najpre je objavljen roman Dok ne padne noć koji je imao veliki uspeh kod naših čitalaca. Dok ne padne noć je topla i sadržajna knjiga o emocijama koje mogu da preobraze čovekov život. Roman pripoveda o Peteru i Rebeki Haris, četrdesetogodišnjacima s Menhetna, iz Sohoa, u čijem mirnom i ispunjenom životu odjednom dolazi do neočekivanog preokreta. Junaci u romanu Dok ne padne mrak odjednom u svojoj svakodnevici otkrivaju sile za koje su mislili da više ne postoje i iz bezlične običnosti upadaju u vrtlog strasti i iskušenja, saznavajući mnogo i o sebi i o drugima. Kaningem ispisuje uzbudljivu priču o svakodnevnom životu, priču punu dinamike i potresa, najrazličitijih avantura i preokreta.

Arhipelag je objavio i najnoviji roman Majkla Kaningema Snežna kraljica za koju je jedan američki kritičar napisao da je „lepa i tragična povest o ljubavi koja ponovo dokazuje da je Kaningem jedan od velikih romanopisaca svoje generacije“. U ovom romanu Kaningem na uzbudljiv način prati svoje junake u paralelnoj potrazi za smislom života između ljubavi i religije, snažnih vizija i potresnih trenutaka posle izgubljene ljubavi.

Kaningem, dobitnik Pulicerovu nagradu za književnost, pisac je slavnog romana Sati o sudbini Virdžinije Vulf. Po ovom romanu snimljen je istoimeni film Stivena Daldrija sa Nikol Kidmen u glavnoj ulozi.