U užem izboru za NIN-ovu nagradu 12 romana


U uži izbor za NIN-ovu nagradu za 2015. godinu ušlo je 12 romana, među kojima su tri dosadašnja dobitnika, ali i tri debitantska.

Petočlani žiri, kojim predsedava Božo Koprivica, dobio je na čitanje čak 179 naslova, objavio je NIN u novom broju, a među naslovima koji su u užem izboru sa tri romana dosadašnjih dobitnika – “La Sans Parelle” (Agora) Milisava Savića, koji je dobio i vratio NIN-ovu nagradu 1991. za “Hleb i strah”, zatim “Islednik” (Laguna) Dragana Velkića, koji je 2007. nagrađen za ‘Ruski prozor”, te “Anđeo atentata” (Laguna) Svetislava Basare, koji je 2009. dobio NIN-ovu nagradu za “Uspon i pad Parkinsonove bolesti”.

Među romanima u užem izboru za 62. NIN-ovu nagradu su i tri debitantska romana – Vladimir Tabasević, inače najmlađi autor u trećem krugu, nominovan je za roman “Tiho teče Misisipi” (Studio Znak), Ljubomir Koraćević “Lager” (Književna opština Vršac) i Dejan Tiago-Stanković za “Estoril” (Geopoetika).

U užem izboru su i romani dve autorke – “Park Logovskoj” Dane Todorović (Geopoetika) i “Rajska vrata” Ljubice Arsić (Laguna), te romani “I noć se uvukla u njegovo srce” Đorđa Pisareva (Agora), “Osama” Vladimira Kecmanovića (Laguna), “Republika Ćopić” Vuleta Žurića (Službeni glasnik) i “Putnikova ciglana” Radovana Belog Markovića (Srpska književna zadruga).

Ime dobitnika NIN-ove nagrade biće poznato 18. januara, na osnovu odluke žirija koji, uz Koprivicu, čine i Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović.

NIN-ovu nagradu za 2014. godinu dobio je Filip David za roman “Kuća sećanja i zaborava”, u izdanju Lagune.

Izvor: Danas


PROČITAJTE I OVO:  Muzički album na osnovu pesama iz knjige "Privremeni boravak"