Svetislav Basara dobitnik nagrade “Dušan Vasiljev”


Žiri za dodelu književne nagrade Dušan Vasiljev objavio je da će priznanje za 2016. godinu pripasti Svetislavu Basari za roman “Andrićeva lestvica užasa” (Laguna). Basari će nagrada biti dodeljena danas u 18h, u svečanoj sali Narodnog muzeja u Kikindi.

Žiri je odluku doneo jednoglasno. Članovi žirija Ana Pejović, Vladimir Arsenić i Srđan Srdić konstatovali su da je u konkurenciji bilo 125 naslova, te da su se u najužem izboru, pored nagrađenog dela, našli i roman Žarka Radakovića “Kafana” (Čarobna knjiga), knjige priča Milana Micića “Spisak senovitih imena” (RTS) i “Kao Celanovi ljubavnici” Ota Horvata (Akademska knjiga).

U obrazloženju žirija se naglašava da Basarini romani kao da su izvan svakog toka onoga što bi danas predstavljalo postjugoslovensku književnost. “Andrićeva lestvica užasa” predstavlja jedan ekstenzivan, izrazito uspešan basarijanski dijalog, zapravo niz solilokvija dvojice centralnih junaka prevashodno o Andriću, ali i o srpsko-hrvatskim odnosima koje ovaj pisac simbolizuje. Basaru kao eksplicitno političkog pisca, često kolumnistički nastrojenog, zanima izvrtanje ruglu fame oko srpsko-hrvatskih sukoba, odnosno pokušaj da kroz figuru Andrića, kao jednog od retko uspešnih književnika s južnoslovenskog govornog područja, progovori o sudbini ovdašnje literature i umetnosti.

Književnu nagradu “Dušan Vasiljev” na godišnjem nivou dodeljuje Gradska uprava Kikinde u znak promocije savremene srpske književnosti, kao i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.

Izvor: Blic


ČITAJTE  "Dah života" - najbolja autobiografija 2016. po oceni sajta Goodreads