Sve se manje čita u zemlji Molijera


Zemlja angažovanih intelektualaca i šampion Nobelovih nagrada za književnost – ima ih 15 zajedno sa prošlogodišnjim laureatom Patrikom Modijanom, Francuska “čita sve manje i manje”, rezultat je ankete “Francuzi i knjiga” koju su sproveli institut Ipsos i Nacionalni centar knjige (CNL) povodom otvaranja Sajma knjiga u petak u Parizu.

“Postoji negativna dinamika kada je reč o čitanju knjiga”, konstatovao je Vansen Monade, predsednik CNL-a. “Svaki treći Francuz (33 odsto) kaže da sve manje čita, a taj procenat dostiže 45 odsto u uzrasnoj kategoriji od 15 do 24 godine”, napomenuo je on.

“To je zabrinjavajuće, to je strašna konstatacija”, istakao je Monade za AFP, dodavši da svega 18 odsto Francuza “čita sve više knjiga”. Istraživanje je pokazalo da muškarci uglavnom čitaju istorijske knjige, a žene romane, dok omladina više voli fantaziju i naučnu-fantastiku.

“Anketa prvi put ukazuje na razlike u žanrovima između odraslih i mladih”, kazao je predsednik CNL-a koji smatra da treba “promovisati ponudu koja bi bila više u skladu sa očekivanjima mlađe čitalačke populacije”.

Francuska, ipak, ostaje “čitalačka nacija”: 90 odsto Francuza pročita barem jednu knjigu godišnje, za razliku od 76 odsto Amerikanaca. Rezultati istraživanja koje je 2014. sproveo američki Istraživački centar Pju pokazali su, međutim, da Amerikanci sve više čitaju, dok je u Francuskoj taj trend sve negativniji.

Većina Francuza (72 odsto) kaže da “nema vremena za knjigu”, a 61 odsto da ne mogu da se posvete knjizi jer čitaju nešto drugo – štampu, blogove, multimedijalne sadržaje. ,

Francuzi slušaju muziku (87 odsto), gledaju televiziju (84 odsto), slušaju radio (74 odsto), surfuju internetom (68 odsto), posećuju društvene mreže (37 odsto), igraju video igrice (27 odsto).

PROČITAJTE I OVO:  Skoro ceo tiraž Murakamijeve knjige kupio jedan kupac

Pored svih ovih aktivnosti ne preostaje mnogo za knjigu “čije čitanje zahteva vreme – ne može se kupiti jedno poglavlje!”, prokomentarisao je Vansen Montanj, predsednik pariskog Sajma knjiga.

Prihodi od prodaje knjiga su, takođe, u konstantnom padu od 2007, otkriva istraživanje. Upitan šta, u takvoj situaciji, učiniti, Monade je rekao da treba pokrenuti “veliku kampanju u korist čitanja, koja bi ujedno bila i kampanja za javno zdravlje”.

Izvor: b92.net