Sumnjivo lice u „Mikser hausu”


Predstava „Sumnjivo lice”, nastala prema istoimenom komadu Branislava Nušića, u režiji Vojislava Arsića, premijerno je izvedena u savamalskom „Mikser hausu”. Dramaturgiju je uradila Milena Bogavac. U glumačkom ansamblu bili su Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Isidora Simijonović, Predrag Vasić, Marko Panajotović, Đorđe Živadinović Grgur, Uroš Novović, Aleksandar Jovanović i Aleksandar Vučković.

Nušićevo klasično delo srpske dramaturgije ovde je polazna tačka za pričanje o promenama, koje se u Srbiji večito čekaju, a teško i sporo događaju. To je i  predstava o genijalnosti i talentu pisca, koji je sve bolesti našeg savremenog društva umeo da dijagnostikuje još 1887. godine – bez obzira na promene kroz koje smo prolazili neke stvari su ostajale iste. Državni aparat, troma birokratija, kao i palanački mentalitet kojima se Nušić u ovom delu podsmeva još su neizlečive bolesti našeg podneblja.

Reditelj Arsić podseća da glumci na sceni pokušavaju da preispitaju zašto se mi večno smejemo Nušiću, a ne promišljamo ozbiljno o tome šta je nama veliki pisac hteo da kaže. Zašto mi 130 godina posle pisanja „Sumnjivog lica”, kako kaže Arsić, izlazimo iz pozorišta nasmejani, govoreći da je Nušić naš najveći savremenik i da je sve kao nekada, a ne pitamo se u čemu je problem ako je i dalje sve isto. Osnovno pitanje na koje umetnici pred publikom žele da reše jeste ima li ovaj sistem želju da se menja. I šta je to što nas navodi da beskonačno mnogo puta ponavljamo iste greške? Producenti predstave su  „Centar E8”, „Mikser haus” i „Nušićijada” Ivanjica.


Izvor: Politika


PROČITAJTE I OVO:  Srpsko narodno pozorište obeležava jubileje u Operi