Žiri Londonskog sajma knjiga objavio je da je beogradska izdavačka kuća Geopoetika u najužem izboru Međunarodnih nagrada za izvrsnost 2018. godine u kategoriji Preduzimljivost u književnom prevođenja, saopštili su iz Geopoetike.

Nagradu zajednički dodeljuje žiri Sajma knjiga u Londonu i Udruženja izdavača Ujedinjenog Kraljevstva.

U najužem izboru izdavača iz celog sveta, pored Geopoetike, našli su se i Američko udruženje književnih prevodilaca i Fondacija Lontar iz Indonezije.

Dobitnik nagrade biće proglašen na otvaranju Londonskog sajma knjiga na posebnoj svečanosti 10. aprila u izdanju čuvene Olimpije.

Geopoetika je od organizatora već dobila poziv da njen predstavnik prisustvuje ovom proglašenju i uručenju nagrade.

Geopoetika je nominovana za ovu nagradu svojom edicijom Srpska proza, u kojoj je do sada objavljeno trideset naslova, romana i kratkih priča, savremenih srpskih pisaca koje je urednički tim Geopoetike desetak godina unazad birao među knjigama svih srpskih izdavača.

Uspesi ove edicije u svetu su nesumnjivi.

Od pojedinačnih naslova objavljenih na različitim svetskim jezicima, a posredstvom engleskog kao informativnog do, prvi put u istoriji srpske književnosti, pokrenutih čitavih edicija Moderne srpske proze u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Velikoj Britaniji, u arapskom svetu, a sve u saradnji sa Geopoetikom.

Priznanje koje stiže iz Londona, jednog od najvažnijih poslovnih centara i sa njegovog sajma knjiga, govori i o početku ozbiljnijeg otvaranja anglosaksonskog jezičkog područja za književnost sa srpskog jezika.

Srbija se ovim najužim izborom ponovo našla u takmičenju za nagradu iz ove serije, kao i 2016. kada je Laguna na ovom sajmu takođe stigla do najužeg izbora za Nagradu za izdavaštvo, knjižarstvo i trgovinu.

Dakle, 10. aprila na Londonskom sajmu knjiga će se saznati da li je Geopoetika i dobitnik ove prestižne nagrade, mada se, s obzirom na ogromnu konkurenciju, i ulazak u najuži izbor može smatrati velikim uspehom.

ČITAJTE  Dodeljene nagrade na Konkursu Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga

Izvor: B92


Leave a Reply

Your email address will not be published.