U izdanju Službenog glasnika objavlјena je jedinstvena knjiga LAIBACH, 40 godina večnosti Teodora Lorenčiča – jednog od nekadašnjih članova kultne grupe. Četiri decenije nakon što je LAIBACH svojom pojavom tektonski prodrmao SFRJ i ideološki podelјenu Evropu pojavlјuje se foto-monografija, koja prvi put u javnosti prezentuje detalјe sa istorijske turneje, zahvalјujući kojoj je danas kultni sastav, nakon zabrane u Jugoslaviji, osvojio svetsku muzičku scenu.

„Roudmuvi“ priča o probijanju gvozdene zavese i istorijskoj turneji Occupied Europe 1983, otkriva nam do sada neobjavlјene fotografije iz Austrije, Mađarske, DDR-a, Zapadne Nemačke, Polјske, Holandije, Engleske, koje je nakon skoro 40 godina u svojoj arhivi pronašao i obelodanio autor i učesnik turneje ─ Teodor Lorenčič. Nјegovo dokumentarno svedočanstvo i fotografije koje se više čitaju nego gledaju jasno pokazuju smeo umetnički koncept nastao iz dehumanizovanog sveta, čiji je LAIBACH nezaustavlјivi kritičar.

„Za četiri decenije LAIBACH KUNST je održao preko 1.000 koncerata širom planete, u 293 grada i 45 država. O njemu su napisane doktorske disertacije, izdato je 36 albuma u različitim formatima, prodato je preko milion nosača zvuka, dobijao je različite epitete od najkontroverznijeg do najopasnijeg benda na svetu, barem su ga tako definisali američki muzički kritičari komentarišući američku turneju. Uz to, LAIBACH je jedini strani bend koji je nastupao u Severnoj Koreji na koncertu nazvanom The Sound of Music. U svakom slučaju, radi se o diplomatskom poduhvatu par ekselans. Diplomatija je od samog početka bila jaka strana LAIBACH KUNSTA. Na funkcionalno operativnom nivou to je princip ready made u odnosu na lјude i okolnosti, te korišćenja sredstava multimedijske manipulacije. Spremlјen je bio samrtni odar Jugoslavije, kog nije spremio LAIBACH. Čaršav na tom odru zatezao je već Tito sam, kao apsolutni politički i armijski autoritet, i to u više navrata počevši od 1955. godine. LAIBACH KUNST je samo teatralizovao društvenu situaciju jezikom same vladajuće ideologije – armijskim uniformama manifestovao je ponašanje vlasti i, naravno, bio je zabranjen i klasifikovan kao nacizam i fašizam.“

ČITAJTE  Novi ciklus kurseva kreativnog pisanja “Kreativna sinergija”

(T. Lorenčič)

 

Ime, simboli i nastupi grupe LAIBACH uvek su bili provokacija, pa je takva i knjiga čiji je umetnički koncept smeo, originalan, duhovit i izazovan.

 

Najuzbudlјivije fotografije iz knjige LAIBACH, 40 godina večnosti biće prikazane i na izložbi u Jugoslovenskoj kinoteci, koja se organizuje u okviru Dana slovenačkog filma, od 26. do 29. aprila.


Leave a Reply

Your email address will not be published.