Mladen Milosavljević, Foto: Privatna arhiva

Mladen Milosavljević: “Sajam će za sve nas biti jedno veliko iskustvo”


Izdavačku kuću „Bedem“ pokrenuo je supružnički par Mladen Milosavljević i Sanja Savić Milosavljević, u želji da objave sopstvene rukopise, pišući ih, uređujući i pripremajući za štampu s timom profesionalaca sa kojima smo sarađivali i na ranijim projektima.

Mladen Milosavljević, po struci etnolog, po usmerenju pisac, filmadžija i urednik portala „Omaja“, svoja interesovanja okreće ka istoriji, folklornoj fantastici, ali i klasičnoj književnosti, dok Sanja Savić Milosavljević, dramaturškinja ima širok spektar interesovanja: od animiranog filma i eksperimantalne drame, preko tekstova za decu, u prozi ili pozorištu. Ono što im je zajedničko, to je ljubav prema književnosti, želja da budu dosledni, iskreni i beskompromisni u radu.

Predstojeći Međunarodni beogradski sajam knjiga biće prvi na kome će učetvovati i “Bedem”. To je bio povod da malo popričamo sa Mladenom Milosaljevićem.

Mladen Milosavljević, Foto: Privatna arhiva
  • Nakon nekoliko objavljenih knjiga za druge izdavače Vaša supruga Sanja Savić Milosavljević i Vi pokrećete sopstvenu izdavačku kuću „Bedem“. Zbog čega?

Iako smo, uglavnom, bili zadovoljni saradnjom sa prethodnim izdavačima, Bedem smo osnovali isključivo iz razloga kako bismo mogli da nadziremo čitav proces oko pripreme i izdavanja knjiga, na prvom mestu dinamiku. Cena tog luksuza nije mala. Pored novca, slobodu u pogledu izdavaštva plaćamo svakodnevno i vremenom koje odvajamo za reklamu, distribuciju, papirologiju i sl.

  • Da li je danas biti teže biti pisac ili izdavač u Srbiji?

Pisanje i izdavaštvo su dva prilično raznorodna zanimanja. Rad na pričama veoma često iziskuje mir, tišinu i jednu naročitu vrstu posvećenosti, zanesenosti i boravka u svetu o kom pišete. Izdavaštvo, sa druge strane, predstavlja vrlo konkretan posao, ispunjen brojevima i neprestanom strepnjom oko opstanka na tržištu.

  • Sa kojim izazovima se danas suočavaju izdavači?

Verujem da sve nas povezuje neprestana borba na planu vidljivosti i potraga za novim čitaocima.

  • Kako promovišete Vaša izdanja?
Sanja Savić Milosavljević, Foto: Privatna arhiva

Trudimo se da to činimo svim raspoloživim sredstvima koja, budući da smo izdavači početnici i da, za sada, izdajemo samo Sanjine i moje knjige, nisu naročito velika. Pošto Sanja i ja pišemo različito, prirodno je i da nas čitaju i prate različiti ljudi. Moje knjige, primera radi, čitaju ljubitelji književne fantastike, istorije i etnologije, dok je književni opus moje lepše, pametnije i bolje polovine znatno širi i, pored proze, obuhvata dramske tekstove i poeziju. Srećni smo kada neko iz njene grupe pročita i pohvali neku moju priču i obratno, a to se dešava sve češće.

  • Bićete prisutni i na ovogodišnjem sajmu knjiga? Gde vas čitaoci mogu naći?

Bićemo, i to po prvi put, zajedno sa kolegama iz ŽIR I Ključ izdavaštva. Naš štand će se nalaziti na galeriji hale 1 pa, izvolite. Zanimljivo je da smo i mi, kao i kolege sa kojima ćemo deliti štand osnovani iste godine i svi u izdavačku avanturu ulazimo nošeni velikim entuzijazmom i ljubavlju prema knjizi. Sajam će za sve nas biti jedno veliko i, iskreno se nadam, pozitivno iskustvo, koje će nam dati neophodan vetar u leđa za neke buduće sajamske dane i godine.

  • Da li za sajam knjiga spremate nešto novo?
Foto: Privatna arhiva

Sanja i ja smo nedavno objavili nove romane, tako da će to biti sve od našeg izdavaštva za ovu godinu. Sanjin Teferič na Slaviji predstavlja slojevitu priču koja u tri narativna toka, prati tri naizgled različite sudbine, koje se postepeno prepliću, volšebno utičući na druge. Ispratio sam, kao čitalac ili urednik, sve što je Sanja do sada objavila i čini mi se da će se njen novi roman najviše svideti čitaocima. Što se moje Večne kuće tiče, to je porodična priča sa neizbežnim uplivom onostranog, možda i prva strašna priča koju sam slušao kao dete i koju sam, u ovoj knjiškoj formi malčice morao da izmenim i doteram. Godinama sam bezuspešno od ove priče pokušavao da napravim film. Videćemo kako će stvari teći sad, kada je ona konačno uhvaćena među korice.

  • Šta biste preporučili od Vaših izdanja?

S obzirom na to da smo za ove dve godine postojanja Bedema objavili šest knjiga, preporučio bih sve. Tri romana, dve zbirke priča i jedna poema za decu. Za svakog po nešto. Ako sve bude u redu i ako opštedruštvene stege malčice popuste, dogodine planiramo još nekoliko naslova, između ostalog po jednu knjigu Sanjinih odabranih drama i poezije, jednu moju poemu za decu, kao i knjigu iz oblasti esejistike koja će se baviti starim Beogradom. Trenutno radim i na drugoj knjizi serijala o Lepenskom Viru, tako da će se i ta knjiga u dogledno vreme naći pred čitaocima.

  • Da li planirate da proširite izdavačku delatnost i na druge autore? Kako vidite budućnost izdavačke kuće „Bedem“?
Foto: Privatna arhiva

Što se tiče drugih autora, videćemo. Postoji želja ali tu je bezbroj poteškoća koje neprestano iskrsavaju. Sa druge strane, ovako smo prepoznatljiviji. Čini mi se da u Srbiji nema još jednog bračno – spisateljskog para koji, uzgred, objavljuje u svojoj izdavačkoj kući.

Razgovarao: Milan Aranđelović