“Trubadurova svita”: U zemlji hobita ratnih zločinaca i zmajeva seljaka


Trubadurova svita je jedna vesela družba čiju prvu postavu čine poluvilenjak Dart koji pati od gorušice, a muče ga i i đuđubeji i kondrci, zatim nekroid navučen na čaj od nane, jedini plavobradi patuljak na svetu (sin svog oca koji mu je i majka), hobit lopov i švercer kao i njegov prekrasni miš Gricko, kromanjinac varvarin, mađioničar Gandar Sivi (koji tokom romana počinje da paradira kao Gandar Cvetni) i Tamna Vilenjajka koja svojim prisustvom diže… hm… tenziju među članovima svite (osim među drugom članom Cvetnim).

I ta i takva, sa koca i konopca epske fantastike, okupljena šašava grupa po nalogu malog patuljačkog kralja Edgara Petog Velikog dobija zadatak da pronađe punomasno mleko jednoroga, zatim da se spuste u drevne rudnike boga Pohlepa i otkriju tajnu silmitriliona, a usput da odu u Baučke zemlje i obezbede obezbeđenje za svadbu ćerke hobitskog kralja Močvarne krajine Pipma Dragića koji koristi moć magičnog prstena kako bi se skrio od zlih sila koje ga potražuju zbog ratnih zločina i govorancije mržnje. Ah, da. Moraju da spreče zle naume zlog čarobnjaka Krimsona Morena Crvenog čije ime nećemo spominjati jer ako se ime Krimsona Morena Crvenog spomene više od sto puta na svetu će nastupiti apokalipsa. Zapamtite ime Krimson Moren Crveni. I nemojte ga nikada spominjati.

Na tom putu svita će nailaziti na veštice koje drže bordele, tempirane nindža ratnike, sveštenike kojima su diplome visokih magijskih škola preko veza i vezica obezbedili uticajni roditelji, vilenjake koji žive na račun šumske imigracije, pohodiće vukodlačke pećina u krošnjama drveća, a imaće priliku da se susretnu i sa zmajem Gromovnim Graocem, tipičnim malograđaninom i seljačinom, koji jedino želi da postane poznat i uđe u neku bajku.

PROČITAJTE I OVO:  „Film i rat“: Sedma umetnost protiv Trećeg rajha

Na svom putešestviju stići će čak i do krajnjeg Severa, a pohodiće i Zvezdano ostrvo, dom bogova koji sve rade na pogrešan način, pa su zato veoma mrzovoljni i nervozni.

A tu je i FRKA (Fantastično Raštrkana Kratka Avantura).

Kreirajući Nerd svet za potrebe urnebesne priče Trubadurova Svita mladi srpski autor Dimitrije Stevanović uspeo je da isparodira ne samo Igru prestola i Gospodara prstenova već i samog kralja parodije Terija Pračeta. Roman je prepun referenci na svet epske fantastike, ali i motive iz pop kulture i savremenog sveta zabave, ali i politike. Tu su na primer izvesne „kutije iz pakla“. U pitanju su paklene naprave koje u Nerd svetu služe za širenje laži, mržnje i dezinformacija. Stevanović je hrabra osoba spremna da iskače iz epsko fantastičnog kanona i uvodi raznorazne novotarije i kerefeke. On je prvi autor koji se usudio da piše o miomirisima hobitskih dlakavih i retko pranih nogu. Štaviše. Dimitrije je odlučio da ne sledi ni jedno jedino književno pravilo i da imperativ stavi na samoj priči. Sebe i ne doživljava kao pisca već kao pripovedača. I to je ono što je fantastično u ovoj priči. Trubadurova svita je duhovita i inteligentno napisana urnebesna pripovest koja se čita sa uživanjem i povremenim umiranjem od smeha. Korice krasi prigodna ilustracija slavnog Boba Živkovića.

Nisam sasvim siguran da li je Trubadurova svita genijalno ludo Ili ludački genijalno delo. U svakom slučaju je blesavo i neizmerno zabavno.

Piše: Milan Aranđelović