Mali Nemeček, Izvor: kertertalapitvany.hu

Skulptura Mali Nemeček


U Budimpešti se nalazi statua posvećena jednom od najvoljenijih književnih junaka.

Mali Nemeček, Fotó: Metropol/Nagy Zoltán, Izvor: metropol.hu

U Budimpešti, glavnom gradu našeg suseda, nalaze se brojne statue i spomenici. Većina njih posvećena je stvarnim ljudima i istorijskim događajima.

Međutim, ako posetite botaničku baštu i prošetate se do najjužnijeg kružnog staklenika, otkrićete kako se pod bujnim zelenim ljiljanima koji se savijaju nad jezercetom nalazi jedna sasvim drugačija skulptura.

Botanička bašta, Fotó: Demeter Károly / ELTE Füvészkert Facebook, izvor: funzine.hu

Ova skulptura je napravljena u čast jednog od najpoznatijih književnih junaka. Ovaj  junak je toliko značajan da u gradu ima čak dve statue i ploču koja je postavljena u čast sećanja na njegovu slavnu i junačku smrt.

Korene priče o ovim skulpturama moramo potražiti na početku minulog veka kada je mađarski književnik Ferenc Molnar objavio roman Dečaci Pavlove ulice.

Ova knjiga odmah je doživela veliku popularnost i usledila su brojna nova izdanja, kao i pozorišne i filmske adaptacije. U pitanju je jedan od najpoznatijih mađarskih romana van zemlje.

Jedan od glavnih junaka romana o „ratu“ dve grupe dečaka za gradilište Pavlove ulice je i Erne Nemeček. U pitanju je najmlađi član grupe dečaka Pavlove ulice čija tužna sudbina ostaje zauvek u srcima svima koji su pročitali ovaj roman.

Upravo je Nemeček taj koji je u Budimpešti dobio dve skulpture i spomen-ploču.

Ono što ovu skulpturu Andraša Žigoa čini posebnom jeste to što se nalazi u jezercetu među lokvanjima upravo tamo gde se mali Nemeček u romanu sakrio od pripadnika protivničke bande.

Dobro sakriven, Fotó: Baranyai Attila, Izvor: hirnyolc.hu

Veoma mračna i, čini se, zgrčena, figura dečaka koji viri iz vode deluje veoma zlokobno, što je i bila želja njenog autora imajući u vidu tužnu sudbinu ovog junaka.