Don Kihot, španska baletska fantazija u SNP-u


Velika dela svetske literature ne privlače samo slikare i muzičare nego i baletske umetnike – koreografe. „Vitez tužnog lica“, njegov verni Sančo Pansa i lepa Dulsineja bili su, i biće, veoma inspirativni za svakog igrača i koreografa. Minkusova i Petipaova verzija, nastala u drugoj polovini 19. veka, ostala je da živi jer se smatra da je radnja baleta Don Kihot jasna i celovita, umetnička sredstva izražajna, a likovi se nalaze u osmišljenim situacijama.

Ova baletska fantazija je priča o ljubavi između lepe Kitri i siromašnog i šarmantnog mladića Basila. Kitrin otac smatra da Basil nije dobra prilika za njegovu Kitri – idealan je prosac bogati Gamaš. Na trgu u španskom gradiću je zabava, segedilju plešu vatrena Mercedes i čuveni toreador Espada i pridružuju im se meštani, Don Kihot i Sančo Pansa. Mali skandal pruža priliku Basilu i Kitri da pobegnu…

Balet u dva čina Don Kihot Ludviga Minkusa, u režiji gosta iz Mađarske Đule Harangoza, izvodi se 34. put u utorak, 7. februara, scena „Jovan Đorđević“, u 19 časova. Dirigent je maestro Mikica Jevtić. Učestvuju: solisti i ansambl Baleta, Orkestar Opere SNP-a, učenici Baletske škole iz Novog Sada i statisti.


PROČITAJTE I OVO:  Premijera predstave "Kad je Niče plakao"