Roman “Severna kapija: Staze sudbine” na Sajmu knjiga u Beogradu


Serijal Severna kapija pratili smo skoro pet godina i strepeli nad sudbinama glavnih junaka, a sada se čekanje konačno završava. Stara kapija skrivena u šumama izolovane planine otvara se poslednji put. Severna kapija dolazi do svoje završnice romanom Staze sudbine.

Prethodni romani iz ovog serijala (Duhovi prošlosti, Glasovi u tami, Stranice od peska) izazvali su velike simpatije kod čitalaca svih generacija i okarakterisani su kao osveženje na našoj književnoj sceni što pokazuje i nedavno treće izdanje prvog dela serijala. Prožeti elementima slovenske mitologije ovi romani nose umerenu dozu horora za mlade.

Danijel Jovanović mladi je pisac, diplomirani master filolog hispanista koji živi i radi u Beogradu. Pored četiri romana iz pomenutog serijala, Danijel je napisao i brojne kratke priče koje su se našle u prestižnim zbirkama i na mnogim poznatim portalima u zemlji i regionu. Osvojio je prvu nagradu na međunarodnom festivalu poezije i proze „Janoš Siveri”, kao i nagradu Španske ambasade za najbolji prevod. Završio je i kurs kreativnog pisanja „Kreativne sinergije“.

Staze sudbine u izdanju izdavačke kuće Otvorena knjiga će svoju premijeru doživeti na sajmu knjiga u Beogradu. U ovom delu, Suzana i Margita se posle nezamislive tragedije vraćaju u školu kako bi konačno stavile tačku na mračnu sudbinu koja ih prati od rođenja. Planina doživljava teror od strane nepoznate džinovske nemani koja nagriza Mesec i isisava život iz zemlje i biljaka. Uporedo sa tim, svet iza kapije vene, a čak ni šumski demon lesnik nema rešenja za to. Poznata ekipa mora da savlada sve strahove i preuzme odgovornost kako bi pokušala da spasi oba sveta – naš i onaj iza stare kapije. Hoće li u tome uspeti čak i kada im se putevi raziđu?

PROČITAJTE I OVO:  BOGOVI: 40 grčkih bogova i junaka

„Osećanja su mi toliko pomešana da ne znam da li da se radujem ili da tugujem. Severna kapija priča je sa kojom sam živeo više od sedam godina i na neki način njeni junaci postali su mi najbolji prijatelji. Kada sam završio četvrti deo bio sam u šoku, imao sam osećaj kakav često imate kada se sa nekom dragom osobom opraštate pred daleko i dugo putovanje. Taman kad sam zalečio rane, došlo je vreme da se priča objavi, a samim tim i da se čitaoci sa njom oproste.“ kaže Danijel. „Sada osećam i veliku tremu od reakcija na finale. Tokom ovih godina ljudi su se vezivali za likove i radnju, imali pregršt teorija i njihova očekivanja su jako visoka. Daću sve od sebe da nikoga ne razočaram iako sam svestan da je to jako teško.“

Sve knjige iz serijala Severna kapija potražite u većim knjižarama, na sajmu knjiga na štandu izdavača Otvorena knjiga ili na njihovom sajtu.

Roman Severna kapija: Staze sudbine donosi nam zaključke kakve nismo mogli da predvidimo. Sve tajne konačno će izaći na videlo. Imate li hrabrosti da saznate ko je preživeo završnicu?